Eminescu, între marii artiști și Marea Neagră

1018
Eminescu, între marii artiști și Marea Neagră - 65ad1e043da690c0f31b5cdc2c715cc3.jpg
Muzeul de Artă Constanța a găzduit, ieri, un eveniment dedicat împlinirii a 160 de la nașterea poetului Mihai Eminescu, intitulat "Și ei au fost contemporani cu Eminescu", în cadrul căruia au putut fi admirate lucrări semnate de mari artiști care au trăit și au creat în secolul al XIX-lea: Ion Andreescu, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Sava Henția, George Demetrescu Mirea și Constantin Stahi.
Protagoniștii evenimentului au fost membrii corului din cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Constanța, care au recitat poezii scrise de Eminescu, cum ar fi "Mortua est" și "Doina", dar au cântat și piese scrise pe baza versurilor eminesciene - "Sara pe deal", dar și "Dor de Eminescu", pe muzica soților Doina și Ion Aldea Teodorovici. Acestea au fost interpretate și recitate de Alexandru Trifu, Marius Brutaru (câștigător al Premiului Arhiepiscopiei Tomisului la Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia 2009), și Marius Iosub, coordonați de prof. Carmen Ciornea.
Muzeul de Artă a adus, astfel, un omagiu, celui care a fost și continuă să existe prin creația sa, poetul Mihai Eminescu, plasându-l în contextul altor mari creatori care, la rândul lor, au instituit școli și curente. "Prin intermediul marilor artiști ai secolului al XIX-lea, contemporani lui Mihai Eminescu, se schimbă nu numai modul de raportare la realitate, ci o concepție despre istorie, despre viață, despre realitate, socotite drept motive de inspirație pentru artiști, așa cum, înainte, ele erau pilda și baza unor demersuri cu substrat înalt simbolic", a spus dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă.
Unul dintre pictorii ale cărui lucrări se află în expoziția pregătită de Muzeul de Artă este Ion Andreescu, născut în același an cu Eminescu, între cei doi artiști existând și alte similitudini, de ordin filosofic.
Dr. Doina Păuleanu ne povestește cum Ion Andreescu s-a descoperit pe sine atunci când preda desenul la Buzău: "O descoperire extraordinară pentru destinul școlii românești de artă, pentru că, iată, limbajul său atât de nou se nuanțează cu profunzimi filosofice dintre cele mai adânci".
Expoziția a fost particularizată prin expunerea unor colaje, realizate de Alexandra Radu și Iustina Ursu, care prezintă relația poetului cu orașul de la malul mării.
Dr. Doina Păuleanu a readus în atenția celor prezenți eforturile pe care poetul le făcea pentru a ajunge în orașul unde putea vedea, și nu doar simți, marea: "În 1882, Eminescu a plecat din București cu trenul, până la Giurgiu, a luat vaporul până la Cernavodă, iar de la Cernavodă a venit cu trenul la Constanța. A avut nevoie de vreo două zile să ajungă aici și s-a cazat la hotelul Intim, care pe atunci se chema Hotel d’Angleterre. Acolo, Eminescu i-a scris Veronicăi Micle: «Sunt la Kustenge, care este un orășel destul de frumos»".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1558 secunde