Eveniment-concurs „Sub bolta geniilor, Mihai Eminescu și Yunus Emre”

410
Eveniment-concurs „Sub bolta geniilor, Mihai Eminescu și Yunus Emre” - img7627-1642321730.jpg
Ziua Culturii Naţionale a fost marcată de Uniunea Democrată Turcă din România printr-un eveniment cultural intitulat „Sub bolta geniilor, Mihai Eminescu şi Yunus Emre”.

Evenimentul a avut loc în avans cu o zi, vineri, 14 ianuarie 2022 şi a fost găzduit de Centrul pentru Educaţie şi Cultură Turcă din Constanţa. Manifestarea s-a desfăşurat în regim hibrid, fizic şi on-line, păstrându-se normele igienico-sanitare impuse de starea de alertă.

Evenimentul a debutat cu concursul de recitare „Sub bolta geniilor, Mihai Eminescu şi Yunus Emre”, destinat elevilor care studiază limba turcă maternă. Cei 12 elevi înscrişi în concurs au recitat poezii aparţinând poeţilor Mihai Eminescu şi Yunus Emre în limbile română şi turcă, iar cei mai buni recitatori au fost premiaţi. Premiile au fost preluate de profesorii elevilor participanți la concurs și vor fi înmânate la ora de curs. Elevii care au participat la concurs studiază limba maternă în şcolile din judeţul Constanţa, ciclul primar, gimnazial şi liceal şi au rezultate foarte bune la disciplina Limba şi literatura turcă.

Preşedinta Comisiei de cultură a UDTR, Serin Tὕrkoǧlu, a vorbit despre semnificaţia zilei de 15 ianuarie, ziua de naştere a „poetului nepereche” Mihai Eminescu pentru cultura naţională şi a subliniat faptul că etnicii turci sunt ataşaţi de cultură turcă,una dintre cele mai importante valori identitare, dar şi de cea română pe care o preţuiesc în aceeaşi măsură.

În cadrul evenimentului a avut loc şi lansarea cărţii „Sub bolta geniilor, Mihai Eminescu- Yunus Emre” ce conţine poezii aparţinând celor doi poeţi, traduse în limbile turcă şi română de către: poeta Urfet Şachir, prof. Melek Osman, prof. Aysel Arif, prof. Subihan Iomer, prof. dr. Firdes Musledin, prof. Memet Sibel, prof. Aylin Apti şi Melec Amet. Selecţia traducerilor şi coordonarea lucrării aparţine vicepreşedintei comisiei de cultură a UDTR, Melek Osman, iar prezentarea cărţii a fost realizată de poeta Urfet Şachir. Potrivit poetei Urfet Şachir, „cartea este un volum document care a colectat cele mai bune lucrări şi traduceri din operele celor doi magnifici poeţi universali, Mihai Eminescu şi Yunus Emre, realizate de elevi şi profesori de limba turcă, dar şi de membri ai uniunii cu valenţe culturale şi literare.”  Cartea a fost tipărită la editura Imperium  în 2021, cu sprijinul UDTR.

Evenimentul a fost organizat de Comisia de cultură a UDTR şi a fost coordonat de preşedinta şi vicepreşedinta comisiei, prof. Serin Tὕrkoǧlu, respectiv prof. Melek Osman.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5854 secunde