Inspectorul școlar general Răducu Popescu:

"Există riscul ca elevii constănțeni să tremure de frig în clase!"

951
Lipsa de fonduri a școlilor generează mari probleme. Câteva ne-au fost enumerate de inspectorul școlar general Răducu Popescu

și sunt destul de grave.

Frigul, lipsa apei, posibilități cu care elevii se pot confrunta în următoarele luni, au fost ridicate și puse pe seama legii învățământului. Viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău, ne-a indicat însă și o eroare în calculele de anul trecut ale Inspectoratului Școlar Constanța, care a dus la subfinanțare. Mai mult, legea nu împiedică administrația locală să se implice.

"Există riscul să tremure de frig toți elevii din municipiu", ne-a speriat inspectorul școlar general Răducu Popescu, explicându-ne că "se fac reeșalonări la reeșalo-nări la utilități, dar sper să nu se ajungă până acolo, încât să se oprească apa și căldura". Situația în școlile constănțene e dificilă, ne-a mai spus acesta, deoarece fondurile nu ar ajunge să întrețină sută la sută școlile din municipiu, iar ele sunt destinate întregului județ, ceea ce coboară nivelul la o acoperire financiară a necesarului de aproximativ 40%.

În afara scenariului cu copii tremurând de frig în clase, inspectorul general a continuat exemplificările privind deficitul de fonduri cu cazul echipei de rugby a Liceului cu Program Sportiv, care a ratat titlul de campioană națională tot din această cauză.

Dacă ei nu dau, nu dăm nici noi…

Motivul acestei lipse acute de bani, după cum ne-a explicat viceprimarul Decebal Făgădău, este atât de blamata Lege 1 din octombrie 2011, care a dispus prin articolul 9 alin. (2 ) că "statul asigură finanțarea de bază pentru toți preșcolarii și pentru toți elevii din învățământul ge-neral obligatoriu de stat". Asta însemnând că "banii pentru învățământ trebuie să-i dea Guvernul", ne-a rezumat concis viceprimarul. Dar, ca de obicei în ultimii ani, banii primiți n-au fost suficienți.

Placa ultimilor ani, că Guvernul, deși adună miliarde din Constanța, înapoi nu mai dă decât jumătate, încă se aude, și nu e doar un ecou, chiar dacă guvernul s-a schimbat. Exemplul dat de Decebal Făgădău: "Constanței i-au fost luați 375 de miliarde lei, bani cu care școlile s-ar fi descurcat, și i-au fost alocați 192 de miliarde lei".

Și totuși, nu este numai vina Guver-nului că n-a dat bani suficienți. După cum ne-a descris viceprimarul, "în anul 2011 am cheltuit 192 de miliarde în învățământ (în municipiu) și niște incompetenți care lucrau atunci la inspectorat, când li s-a cerut (de minister) necesarul pentru județ, ei au trimis situația pentru municipiu și așa s-a ajuns la subfinanțare". Pentru că banii necesari municipiului s-au întins pe tot județul…

Pe de altă parte, chiar dacă guvernul și-a asumat întreținerea unităților de învățământ, acesta nu a îngrădit dreptul nimănui de a pune umărul, financiar vorbind, la susținerea acestora. În alineatul (6) al aceluiași articol 9, menționându-se că "învățământul poate să fie finanțat și direct de către operatori economici, precum și de alte persoane fizice sau juridice, în condițiile legii". Asta însemnând inclusiv administrația publică locală.

Cum vede Primăria Constanța rezolvarea

Privind implicarea în rezolvarea proble-melor, Decebal Făgădău ne-a răspuns că aceasta va exista.

"Vom face demersurile necesare în sensul unei alocări corecte pentru anul următor. În momentul de față, inspectorul general asta face - lucrează la necesarul pentru fiecare școală din municipiu și din județ. Cât despre posibilitatea frigului în clase… n-o să-și permită nimeni să lase să se întâmple asta", ne-a liniștit el. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1575 secunde