"Experimentul Pitești", filmul documentar care dezvăluie trecutul dureros al României

392

Articole de la același autor

Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, prin Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, în parteneriat cu Centrul Equitas Constanța, organizează proiecția specială a filmului „Experimentul Pitești”, regia Victoria Baltag, care va avea loc marți, 27 iunie, începând cu ora 18.00.

Evenimentul aduce în premieră pentru spectatorii din Constanța și o expoziție unică pe trei nivele. Aceasta va fi deschisă publicului doar pe perioada evenimentului și va conține exponate care au aparținut studenților trecuți prin experimentul de la Pitești, lucrări de artă și obiecte din timpul filmărilor lungmetrajului.

Proiectul a căpătat interes internațional încă din stadiul de dezvoltare. Asociații din întreaga lume, cinematografe și entități academice au invitat echipa în anii anteriori să vorbească despre film. Este vorba despre Indiana University din SUA, Regina University din Canada, Pittsburgh University din SUA, Laemmle Theatres din Beverly Hills, UCL și Centrul Cultural Român din Marea Britanie, Asociația Româno-Americană din New York, asociații culturale din Chicago, New York, Calgary, Toronto, Alberta, Barcelona, Zaragosa, Budapesta, Kaunas, Agueda, Las Vegas, Winnipeg, Alberta, Denver, Sofia și multe altele.

De asemenea, și în prezent, lungmetrajul se bucură de succes internațional. Anul acesta, a avut loc Festival Internacional De Cine Frontera Norte, organizat de Instituto Municipal de Arte y Cultura de Tecate (IMACTE) din Mexic, unde România a fost țară invitată. Iar filmul românesc „Experimentul Pitești”, regizat de Victoria Baltag, a avut onoarea să fie prezentat în deschiderea festivalului. După acest eveniment, a urmat un turneu de succes în Mexic, plin de ovații și distincții, precum distribuția în Canada și America.

În cadrul evenimentului, Victoria Baltag va prezenta și informații legate de expoziția proiectului „Experimentul Pitești”. Expoziția tratează trei subiecte importante legate de lungmetraj. Cu alte cuvinte, între exponate privitorii vor găsi ceasul folosit de Ion Caramitru, scenariul lungmetrajului, fotografii de la filmări sau scaunul de tortură. Expoziția aduce, totodată, spre interes trei lucrări semnate de Fag Negrescu, studentul închis la Pitești, care după eliberare a pictat ceea ce a văzut în închisoare. Un alt obiect de mare valoare este cerga purtată de către Constantin Merisca în anii de detenție, exponat oferit regizoarei ca donație. Constantin Merisca este unul dintre studenții care au trecut prin închisoarea de la Pitești.

Pentru evenimentul inedit, biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Cinematografului „Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret «Jean Constantin» (Centrul Jean Constantin)” din Constanța sau online.

În distribuție, cu o ultimă prezență cinematografică, îl veți putea vedea și pe Ion Caramitru, susținător al acestui proiect.

Proiecția lungmetrajului se va desfășura în scop caritabil, pe durata a o oră și 20 de minute și va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu realizatorii filmului si concurs.

„Experimentul Pitești” este un film testament, o voce a celor care au fost torturați în vremea comunismului și a celor ce nu și-au găsit încă dreptatea. Filmul tratează un subiect ținut ascuns zeci de ani și dezvăluie o istorie din care întreaga societate trebuie să învețe. Este un film manifest care vine cu informații despre comunism, educație, libertate de gândire, dincolo de artă. Mai poate fi numit un proiect de „responsabilitate morală”, menit să stea împotriva uitării.

Programul evenimentului este următorul: între orele 18.00 și 18.20, va avea loc primirea spectatorilor în foaier; între orele 18.20 și 18.45, va fi susținută prezentarea expoziției unicat; în intervalul orar 18.45 - 19.00 se vor verifica biletele, se va face intrarea în sala de cinema și va fi făcută o scurtă introducere; între orele 19. 00 și 20.20, se va desfășura proiecția filmului de lungmetraj, iar între 20.20 și 20.45, vor avea loc sesiunea de întrebări, răspunsuri și concursul „Experimentul Pitești”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5506 secunde