Expoziţie de Aurărie Panaghiurişte la Palatul Balcic

1248
Expoziţie de Aurărie Panaghiurişte la Palatul Balcic - btaabeltbucklepaftiexhibitedatth-1691315403.jpg

Articole de la același autor

Expoziţia „Aurăria Panaghiurişte: Tradiţii şi Dezvoltare” a fost deschisă la Institutul Cultural de Stat al Palatului Balcic, prezentând obiecte din aur şi argint dintre care unele vor fi admirate în premieră de publicul larg.


Expoziţia găzduiește exponate din depozitele Muzeului de Istorie Panaghiurişte pentru al patrulea an consecutiv, a declarat directorul instituţiei, Jeni Mihailova.
În acest caz, obiectele sunt relicve unice ale moştenirii istorice a Bulgariei - paf-tale caracteristice din aur şi argint, datând din secolele XV - XIX.


Expoziţia, organizată de asemenea în onoarea celei de-a 80-a aniversări a Mu-zeului de Istorie din Panaghiurişte, a fost prezentată de directorul muzeului, Prof. Atanas Şopov, de scriitorii Petia Manoilova şi Irina Boteva, şi de curatorul Metodi Navuştarov, transmite agenția bulgară BTA.


Şopov a descris Panaghiurişte drept un loc cu o tradiţie milenară în prelucrarea metalelor preţioase. Tezaurul de aur tracic de la Panaghiurişte nu reprezintă un fenomen excepţional în regiune, a susţinut el. Înaintea acestuia a fost descoperit un tezaur conţinând 118 de piese din argint, la distanţa de doar 200 de metri. Tradiţiile s-au perpetuat de-a lungul secolelor şi au cunoscut apogeul în perioada dintre sfârşitul secolului XVIII şi începutul secolului XX. Documentele arată că la Panaghiurişte erau 23 de aurării unde tradiţiile s-au moştenit şi meşteşugul pre-lucrării aurului s-a dezvoltat, a adăugat el.


Expoziţia conţine 84 de obiecte din aur şi argint lucrate cu măiestrie, o parte din-tre ele fiind donate muzeului. Piese din argint, aur şi bijuterii bătute cu pietre preţioase si încrustate cu icoane în miniatură - diversitatea este impresionantă şi indică statusul social al foştilor proprietari, conform experţilor din cadrul muzeului. Sunt expuse şi curiozităţi, aşa cum sunt nişte paftale pentru preoţi încrustate cu corn de bivol sau cu copită de cal.


Expoziţia este deschisă pentru vizitatori la Institutul Cultural de Stat al Palatului din Balcic până la 31 octombrie.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5131 secunde