Florian Lungu a predat lecția de jazz cu umor la Club SNC

602
Florian Lungu a predat lecția de jazz cu umor la Club SNC - 1d5185083e4eb1c1b960a98994e08afc.jpg
De la "Sorcova" interpretată la pian de Johnny Răducanu și un boogie-woogie marca Meade Lux Lewis, la impecabilul performance al lui Fred Astaire și la explozivele improvizații vocale ale lui Bobby McFerrin, omul-orchestră. Este drumul didactic parcurs de publicul de la Club SNC, miercuri seară, avându-l drept călăuză pe profesorul, criticul muzical și omul de radio Florian Lungu.
O lecție de jazz cu umor din plin, exemplificări audio și video, așa cum ar trebui să se desfășoare un curs-experiment despre muzică, predat de un profesor prin urechile căruia au trecut mii de sunete de jazz.
Și, pentru că tema propusă a fost "Umorul în jazz", ne-am putut amuza ascultând pastilele de jazz realizate de Florian Lungu. Vă oferim o mostră din acestea, pentru ca nu cumva să fim acuzați că am păstrat distracția doar pentru noi: "Și cum am epuizat stările de agregare, o să încerc o soluție. Boramid. Dacă ați ascultat prea multă muzică e ideal". Sau: "Suferința auzului, când e acută, îl face pe solist să-și piardă șirul cuvintelor". (Urmează o inserție de improvizație vocală specifică jazz-ului). "Instrumentiștii, de durere, uită partitura și încep să improvizeze. Acesta e un secret de culise. Pentru public, el înseamnă virtuozitate". (Inserții cu improvizații la pian, percuție, saxofon). "Maladia auzului cunoaște și cazuri patologice acute, de exemplu opt instrumentiști de jazz cântând «Paloma Blanca»". Tablete de jazz, tablete cu haz, adevărate leacuri pentru auz oferite de medicul de serviciu Florian Lungu.
Călătoria în lumea jazz-ului ne-a făcut cunoștință sau ne-a reamintit de Clark Terry, "un veșnic hâtru și băiat simpatic, specialist în ceea ce se numește mumbles - bâiguieli", așa cum ni-l descrie Florian Lungu, Meade Lux Lewis, "un tip simpatic, cu un fund cât trei persoane", Thelma White, "un fel de Elena Udrea de-a lor". ("Apropo", spune Florian Lungu, "știți ce spune o blondă când rămâne gravidă? Oare e al meu?"). I-am putut asculta și pe Slim Gaillard Trio, alături de trio-ul său, consacrați pentru exuberanța cu care inventau cuvinte și le transformau, cu fermecătoare obrăznicie, în versuri, dar și pe Art Tatum, Tommy Dorsay și Bobby Haggard.
Un moment foarte apreciat de public a fost difuzarea unei înregistrări cu Dan Bacinschi, un comedian cu glume foarte bune, popular înainte de 1989 și după.
Pentru lecția de jazz, Florian Lungu a primit o mână de ajutor la partea tehnică de la arheologul Constantin Chera, care, în timpul studenției, era membru al Clubului de Jazz din Sibiu.
Pe Florian Lungu îl vom putea revedea pe 12 martie, tot la Club SNC, alături de Mike Godoroja & Blue Spirit, care vor face constănțenilor pe plac cu un nou concert live.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2332 secunde