Front comun pentru decontarea navetei școlarilor. O lege care trebuie modificată!

468
Front comun pentru decontarea navetei școlarilor. O lege care trebuie modificată! - fotofondelevinaveta1-1470159166.jpg

Articole de la același autor

Mii de elevi au renunțat la școală în ultimii ani, din cauza sărăciei. Statul le-a dat lovitura de grație atunci când a decis să limiteze sumele pe care le poate deconta pentru naveta școlarilor. Curând, mulți dintre elevi, pe lângă lipsurile zilnice, nu au mai avut cu ce să se ducă la școală, așa că au abandonat cursurile și în prezent îngroașă rândurile românilor fără nicio ocupație.

Elevii, profesorii și părinții fac acum front comun pentru a determina statul să le dea copiilor bani de drum, astfel încât să acopere contravaloarea întregului abonament de transport.

Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Bacău, Consiliul Tineretului din România, Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți - Învățământ Preuniversitar solicită Guvernului României să adopte, în cel mai scurt timp, o Ordonanță de urgență, prin care să revină la decontarea integrală a navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu.

În august 2013, Guvernul României a adoptat Ordonanța Guvernului nr. 29/2013, prin care a plafonat naveta elevilor la 26 lei/3 km + 2 lei/km. În urma acestei decizii, pe care mulți o consideră "iresponsabilă", peste 35.000 de elevi din România au abandonat școala, din lipsa banilor pentru a face naveta între localitatea de domiciliu și școală. Înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonată, în țara noastră exista un număr de 198.941 de elevi navetiști, într-un singur an numărul acestora scăzând la 163.872, cauza vizibilă fiind lipsa banilor pentru asigurarea costurilor de transport.

Cer adoptarea în regim de urgență a unei ordonanțe

"În momentul de față, elevilor le este decontat aproximativ 20 - 25 la sută din costul abonamentului. Măsura decontării parțiale a navetei este neconstituțională raportat la art. 32, alin. (4) din Constituția României, care consacră gratuitatea învățământului de stat. Este regretabil că, în anul 2016, într-o țară membră a Uniunii Europene, există elevi care nu pot finaliza învățământul obligatoriu, întrucât Guvernul României a decis să pună în sarcina elevului și părinților peste 75 la sută din costurile necesare pentru a ajunge din localitatea de domiciliu la școală. În concluzie, repre-zentanții elevilor, tinerilor, cadrelor didactice și părinților din România solicită prim-ministrului României, Dacian Cioloș, și Guvernului României să trateze cu prioritate și diligență maximă problema elevilor care nu sunt integrați în sistemul de învățământ, din cauza lipsei banilor pentru a ajunge la școală. De aceea, considerăm că se impune adoptarea în regim de urgență, până la începerea anului școlar 2016 - 2017, a unei Ordonanțe prin care să fie abrogat art. 15 din OG nr. 29/2013, astfel încât elevilor din România, care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, să le fie decontate în integralitate costurile aferente navetei", precizează Constantin-Alexandru Manda, președintele AEC. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5575 secunde