„Gaiţele” şi „Meciul de comedie”, pe scena Teatrului de Stat Constanţa

234

Articole de la același autor

Dacă doriţi să mergeţi la Teatrul de Stat Constanţa, aveţi ocazia de a viziona, în acest week-end, două piese extrem de valoroase. Primul dintre acestea este „Meciul de comedie”, care va putea fi văzut sâmbătă, 29 mai, de la ora 19.00. Regia artistică este semnată de Dragoș Muscalu, Iar scenografia de Lăcrămioara Dumitrașcu.

Improvizatorii sunt: Florin Aioane, Remus Archip, Andrei Cantaragiu, Lucian Iftime, Ecaterina Lupu, Cătălina Mihai, Ștefan Mihai, Mirela Pană, Florina Stănculeţ. Arbitru va fi chiar directorul instituţiei de cultură, Erwin Șimșensohn.

Spectacolul de improvizație are ca principală caracteristică lipsa oricărui scenariu și chiar și a regiei. Totul, text, mișcare scenică, lumini, muzică se creează pe loc, în fața spectatorilor. Formatul este unul competițional, în care actorii împărțiți în două echipe se înfruntă într-o serie de probe, iar spectatorii au un rol foarte important, ei stabilind și temele de improvizație precum și echipa câștigătoare a fiecărei probe. În cazul în care nu aţi reuşit să ajungeţi sâmbătă, să ştiţi că duminică, 30 mai, de la aceeaşi oră, vor urca pe scenă „Gaițele” lui Alexandru Kiriţescu, în regia lui Lucian Iancu. Scenografia poartă amprenta Lăcrămioarei Dumitraşcu, iar coregrafia este semnată de Raimonda Potlog.

Din distribuție fac parte: Dana Dumitrescu, Maria Lupu, Cristina Oprean, Lana Moscaliuc, Andu Axente, Mirela Pană, Luiza Martinescu, Laura Iordan Adrian, Adrian Dumitrescu, Remus Archip, Liliana Cazan, Vali Neață.

De data aceasta, publicul va avea de-a face cu o piesă tristă, dar un spectacol la care se râde mult. Montarea, spun reprezentanții teatrului, care datează din 2012, este foarte apreciată de constănțeni. Aceasta se constituie într-una dintre cele mai valoroase comedii de moravuri din dramaturgia românească, în care autorul satirizează, cu un umor excepțional, lăcomia, cinismul și dezumanizarea burgheziei de la începutul secolului XX.

Pe parcursul a circa două ore, se râde mult, dar spectatorii rămân și cu un gust amar. Peripeţiile amoroase din clanul Dudulenilor, replicile savuroase şi bârfele suculente scot în evidență, într-un mod paradoxal, destinele tragice ale unora dintre personaje. Autorul „Gaiţelor” este Alexandru Kirițescu, dramaturgul interbelic care, în piesele şi în textele sale de revistă, a atacat problematica vieții sociale contemporane lui, iar în anii celui de-Al Doilea Război Mondial a scris „Dictatorul”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3114 secunde