Ghinioanele unor candidați care au sperat să ajungă directori de şcoli sau licee din Constanţa

7567
4
Luni, începând cu ora 12.00, la Școala gimnazială nr. 3 „Ciprian Porumbescu”, în cea de-a șasea zi de interviuri programate în cadrul concursului național de ocupare a funcțiilor de director sau director adjunct, sunt așteptați să se prezinte nouă candidați. Conform graficului conceput de Inspectoratul Școlar Județean Constanța este penultima zi a concursului, pe 6 decembrie urmând a susține proba interviului ultimii cinci candidați, din cei 121 câți au promovat proba scrisă.

La finalul primei săptămâni de interviuri, din cele 143 programate, au fost promovate cu notă maximă 43, mulți dintre candidați fiind actuali directori care își reconfirmă astfel competențele și despre care ați putut afla în articolul „Directori de şcoli şi licee, reconfirmați pe funcții cu note de 10 la interviu”. Dar, ca în orice competiție, există și... ghinioane, care ar fi interesant de scos în evidență. Nu înainte de a adresa felicitări și celor picați la interviuri, pentru simplul fapt că au reușit să treacă de acea probă scrisă, care unora le-a pus „stop” carierei de manager.

Din cele șapte respingeri, trei îi aparțin unei singure candidate – cândva viceprimar - care a reușit să obțină note sub 7 la trei interviuri. Astfel, pentru funcțiile de director și director adjunct la Școala gimnazială nr. 1 Poarta Albă a fost notată cu 6,6, respectiv 6,2. Pentru interviul la funcția de director al Școlii gimnaziale nr. 30 „Gheorghe Țițeica” a obținut nota 6, iar pentru postul de director la Liceul Teoretic Murfatlar nu s-a mai prezentat.

Tot fără succes, avea să se înscrie pentru patru funcții o altă candidată. A fost respinsă cu nota 6,6 pentru funcția de director adjunct al Liceului Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații, s-a retras de la interviurile pentru funcția de director adjunct de la Școala gimnazială nr. 37 și Liceul economic „Virgil Madgearu” (unde este titulară). În schimb, a obținut nota 7 la interviul pentru funcția de director la „Madgearu”, evaluare prea mică, însă, pentru a putea ocupa postul câștigat de actuala directoare, cu nota 9.

De ghinion a fost urmărită și o fostă inspectoare școlară care a trecut cu succes de proba scrisă, dar nu a reușit să-și împlinească dorința de a se întoarce director fie la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Techirghiol (unde a picat interviul cu nota 6,6), fie la Școala gimnazială nr. 12 „Bogdan Petriceicu Hașdeu” (unde a obținut nota 7,4, dar a fost surclasată de actuala directoare, care și-a reconfirmat postul cu nota 9,6).

Urmează etapa contestaţiilor şi a memoriilor

Reamintim că este declarat „reușit” candidatul care a obținut nota cea mai mare dintre candidații care optează pentru aceeași funcție. În cazul obținerii de note egale de către candidații pentru aceeași funcție, se aplică, în ordine, următoarele criterii de departajare: a) este declarat „reușit” candidatul care are punctajul cel mai mare la proba interviu; b) este declarat „reușit” candidatul care este titularul unității pentru care candidează sau c) este declarat „reușit” candidatul care are gradul didactic cel mai înalt.

Și dacă la proba scrisă au existat șase contestații, s-ar părea, în schimb, că la proba interviului vor exista mai multe, chiar și memorii la Ministerul Educației, ceea ce era de așteptat, în condițiile în care din comisia de examinare au fost prevăzuți doi reprezentanți ai unității de învățământ, dintre cadrele didactice titulare, aleși - chipurile - prin vot secret de către consiliul profesoral și care, în unele cazuri, am auzit că și-ar fi exercitat atribuțiile... cu stoicism.

Cele 15 comisii de la Constanța au ca președinte un inspector școlar, iar ca membru și un reprezentant al consiliului local, desemnat prin hotărâre a consiliului local, precum și un reprezentant al departamentului de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari și foarte mari sau un reprezentant al unei companii specializate în recrutarea resurselor umane sau un cadru didactic din învățământul superior cu competențe în management instituțional și/sau management educațional.

Din calendarul concursului național ediția 2021 au mai rămas următoarele etape:

Până pe 8 decembrie - Desfășurarea probei de interviu

Până pe 10 decembrie - Depunerea și soluționarea contestațiilor la proba de interviu

13 decembrie - Exprimarea opțiunilor candidaților declarați admiși pentru mai multe funcții/unități de învățământ.

20 – 22 decembrie - Emiterea deciziilor de numire (cu aplicare de la 10 ianuarie 2022).

Dar până atunci vom mai reveni!



Comentează știrea

Camelia
22 noiembrie 2021
Interviu

Dpmdv nu cred că a fost vorba de ghinion ci de lipsa de pregătirea profesională a evaluatorilor. Cei ce intervievează trebuie să dețină o dublă competență: atât de specialitate (să cunoască bine specificul postului, natura activităților desfășurate, contextul organizațional etc.), cât și psihologică (să rețină elementele importante din discuțiile purtate cu respectivul candidat etc.). Referitor strict la cei doi membri evaluatori, profesori la Lic. Ec. V. Madgearu, aceștia nu sunt de specialitate, ba mai mult, nu-i recomandă niciun rezultat profesional deosebit și nu au capacitatea de a înțelege etapele derulării unui interviu. Un bun specialist va ține cont în fișa de evaluare a candidatului ptr funcția de director de aspectele referitoare la pregătirea și experiența profesională a candidatului, activitatea profesională, trăsăturile de personalitate. Altfel spus intervievatorul trebuie să culeagă informații referitoare la activitățile desfășurate anterior de candidat, motivațiile sale, aspectele bibliografice etc.

I.V.
22 noiembrie 2021
comisie

Cu tot respectul dar...un consilier de la țară să vină într-o comisie și să evalueze un posibil director? Să evalueze abilitățile digitale ale acestuia? De asemenea, cu tot respectul pentru profesorii universitari dar... și aceștia au, uneori, mai mult sau mai puțin abilități în folosirea unui calculator.

Georgeta M.
22 noiembrie 2021
Comisie

In orice situatie,trebuie sa fii obiectiv atunci cand faci parte dintr-o comisie de interviu. Daca faci aranjamente,inseamna ca nu esti sigur pe capacitatile de manager al unei institutii.

Vizitiu
23 noiembrie 2021
Comisie

Haideti sa spunem lucrurilor pe nume-comisia, are rolul de a aduce pe fagasul normal lucrurile gen" Nuconteaza cine si ce voteaza, important e cine numara voturile!". Sa n-auzim de rau, ca de bine sigur nu!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4966 secunde