Concurs Hai la un ceai cu aromă de carte bună

463

Articole de la același autor

La opt ani după deschiderea primei librării Cărturești, pe strada Edgar Quinet, la București, lanțul se întregește cu a opta verigă, prin deschiderea la etajul al 2-lea al City Mall Constanța a uneia din cele mai mari și mai bine aprovizionate librării de pe coasta românească a Mării Negre. La deschiderea oficială a noii librării a avut loc și o dublă lansare de carte. Irina Margareta Nistor a prezentat constănțenilor un nou roman apărut la Editura Trei, semnat Éric Fottorino, tradus la doar un an de la apariția din Franța unde a și fost distins cu premiul Femina. Romanul intitulat "Săruturi de Cinema" îl conduce pe cititor într-o călătorie prin lumea filmului francez din "Noul Val", alături de personajul principal care este în căutarea mamei pe care nu a cunoscut-o niciodată.
Editura Rao a adus la Constanța noua carte semnată J. R. R. Tolkien, "Copii lui Húrin", prezentată în cadrul lansării de Alina Miron, care a și citit câteva pasaje din noul roman. Pe o măsuță lăturalnică, un grup de norocoși aleși prin tragere la sorți s-au ales cu un portret al lor pe post de hobbit sau elf sau alt personaj din universul creat de Tolkien, desenat de un artist vizual.
Probabil termenul "librărie" nu este cel mai nimerit în acest context, pentru că specificul magazinului este mai larg. Partea de librărie propriu-zisă este una obișnuită, cu aceleași cărți pe care cititorii le pot găsi și în alte locuri mai cunoscute ale orașului. În această privință, Cărturești Constanța nu aduce prea multe noutăți. Însă partea de librărie a magazinului nu ocupă decât o jumătate a spațiului, în restul acestuia fiind amenajată o zonă multimedia și o ceainărie cochetă.
În zona multimedia vizitatorii sunt întâmpinați de 1.000 de titluri de filme și de cinci ori mai multe titluri de CD-uri muzicale. Filmele sunt de o varietate destul de mare, de la cele ale Gretei Garbo, la operele lui Franco Zeffirelli și la ultimele noutăți hollywoodiene. Oferta muzicală pare să țintească publicul cu gusturi bine formate și chiar originale: multă muzică specifică unor culturi exotice, din India până în Cuba și din spațiul celtic până în Africa, toate acestea alături de muzică clasică sau albume mai vechi și mai noi ale unor trupe din ultima jumătate de secol.
Un alt punct forte al noii librării este amplul sector rezervat albumelor de artă. Cărtureștii aduc în România albume de artă direct de la edituri consacrate de talia Phaidon, Thames & Hudson și, desigur, Taschen.
Ceainăria care însoțește librăria a fost aranjată în așa fel încât să dea tocmai spre lac și spre niște clădiri în construcție de pe malul acesteia, dar pe înserat, când nu se văd decât luminile din Mamaia și reflexele acestora de pe luciul apei, atmosfera este încântătoare. Ideea de a combina plăcutul cu plăcutul, alăturând o librărie și o ceainărie nu este, totuși, nouă pentru Constanța. Cafeneaua Scriitorilor, ce se găsea acum ani buni vizavi de Muzeul de Artă, oferea ceva similar clientelei, cu diferența că la Cărturești nu se fumează și de băut se beau numai ceaiuri. Este un lucru îmbucurător că acest model de librărie revine în orașul nostru, după o lungă pauză.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6468 secunde