Oleg Danovski senior ar fi fost mândru

Horațiu Cherecheș scrie istoria baletului constănțean

1301

După ce a făcut înconjurul Germaniei cu excepționala premieră "Lacul Lebedelor", sâmbătă, 31 martie, Compania de balet din cadrul Teatrului Național "Oleg Danovski" a oferit publicului constănțean emoția unui spectacol egal ca performanță poate cu cele mai celebre trupe ale lumii.

Un Horațiu Cherecheș de valoarea lui Mihail Baryshnikov sau o Irina Ganea Mihaiu amintind de pasiunea Annei Pavlova pentru balet poate demult n-au mai văzut constănțenii.
Seara a debutat cu un moment de reculegere în memoria tânărului maestru de sunet Sorin Petcu, stins mult prea curând, și de care balerinii sunt legați prin amintiri dragi.
"Corpul de balet a rămas șocat la aflarea veștii, mai ales că joi până după-amiaza târziu, balerinii au desfășurat repetiția generală pe muzica pusă de acesta. Cea mai mare parte a timpului său, Sorin și-a petrecut-o în teatru, ca un adevărat profesionist, alături de compania de balet care i-a devenit ca o a doua familie; de aceea, în seara de sâmbătă, balerinii și întreaga echipă tehnică și artistică, au dedicat spectacolul «Lacul Lebedelor» memoriei celui care a fost Sorin Petcu", declara Maria Alexandrescu, secretar artistic.
Revenind la superba poveste a prințesei Odette, al cărei blestem este învins doar de dragostea prințului Siegfried, aceasta a căpătat noi valențe în expresia dansantă a celor doi balerini protagoniști. Irina Ganea, care a debutat în acest rol după mica experiență din turneul german, l-a avut partener de nădejde pe Horațiu Cherecheș, cu o experiență vastă și cu o tehnică fără cusur, în opinia specialiștilor.
Același secretar artistic afirma că Prințesa-lebădă a dansat cu încredere, cu pasiune, "iar actul al treilea a părut că i se potrivește ca o mănușă - interpretarea artistică, dar și elementele tehnice efectuate au entuziasmat publicul care a aplaudat puternic, sala fiind arhiplină".
Cu profesionalism, balerinii au apărut rând pe rând, dansând cu entuziasm într-un vals frumos, un pas de trois deosebit (Aliss Tarcea, Amalia Mîndruțiu și Adrian Mihaiu), alături de Prinț (Horațiu Cherecheș) și de prietenii acestuia (Adrian Mihaiu - un progres remarcabil și Claudiu Dan - debutant cu perspective înalte).
Din distribuția actului trei, au mai făcut parte: Eliza Maxim, Amalia Mîndruțiu, Mihai Pâslaru, Claudiu Dan (Dans Spaniol), Laima Costa, Kanoko Suzuki, Petronela Iordache, Ana Maria Badea, Oleg Godoroja, Marian Basarabeanu, Antoniu Gheorghiu, Gelu Râpă (Mazurka), Anca Strnad, Delia Luca, Andrada Dedu, Rie Aoyagi (Mirese), Cezar Buculei, Ștefan Răuț, Sorin Gâlcă, Dragoș Andruță (Dans intrare Odile), alături de ansamblul de balet.
"Felicitări tuturor, și îndeosebi directorului de Companie Elisabeth Lux Pândichi și asistentului de coregrafie Monica Cherecheș, care se zbat pentru a menține compania la un nivel înalt, într-o vreme în care școlile de coregrafie nu mai au elevi și în care artiștii sunt tot mai puțini și mai solicitați, în ciuda salariilor foarte mici", a ținut să precizeze același interlocutor Maria Alexandrescu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 17 Martie 2012
Stire din Cultură-Educație : "Tosca lui Puccini", o dramă memorabilă
Vineri, 09 Martie 2012
Stire din Cultură-Educație : "Trăiește clipa"
Pagina a fost generata in 0.4274 secunde