Ioan Chirescu compunea muzică şi de pe frontul Primului Război Mondial

850
Ioan Chirescu compunea muzică şi de pe frontul Primului Război Mondial - chirescu2-1616771130.jpg

Articole de la același autor

Ioan Chirescu a fost un compozitor şi dirijor de excepţie, care a trăit între anii 1889 şi 1980. Despre el puteţi citi în volumul cu numărul patru al Dicţionarului de Personalităţi Dobrogene al Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”. Distinsul om de cultură s-a născut la Cernavodă, în familia preotului şi învăţătorului Dimitrie Chirescu, cărturarul care a luptat pentru răspândirea slovei româneşti, ajungând inspector al şcolilor de pe malul drept al Dunării. După ce a absolvit liceul, el a urmat, concomitent, Facultatea de Teologie şi Conservatorul (1910 - 1914).

„Fiind student, a păstrat legătura cu viaţa muzicală din oraşul natal, făcând parte din ansamblul coral. S-a specializat la Schola Cantorum din Paris (1922 - 1927). Aici a înfiinţat Asociaţia Corală «Hora», cu care a dat numeroase concerte de muzică corală românească. La intrarea României în Primul Război Mondial a plecat pe front. După bătălia de la Mărăşeşti, a compus una din cele mai populare melodii, «Mama», pe versurile învăţătorului Gh. Roiban, tipărite într-o foaie pentru front.

După război a avut următoarele activităţi: a suplinit la catedra de teorie şi solfegii la conservatorul din Iaşi, a fost dirijor de cor, profesor de muzică, director. Totodată, el a fost membru la „Societé française de musicologie - Paris” (1926), a întreprins culegeri de folclor, a transcris şi prelucrat melodii populare. În acelaşi timp, Ioan Chirescu a făcut parte din jurii naţionale şi turnee artistice, ca dirijor de cor peste hotare”, au subliniat bibliotecarii.

În plus, a condus numeroase cursuri de perfecţionare a dirijorilor de coruri şi s-a implicat în ridicarea unei noi biserici şi în întocmirea hărţii Dobrogei de la 1880.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.43 secunde