Jubileu dedicat Planetariului. "Este un muzeu în care cerul le vorbește oamenilor"

555
Jubileu dedicat Planetariului.

Articole de la același autor

A trecut, deja, jumătate de secol de la înființarea Planetariului Constanța, ocazie cu care specialiștii Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, dar și alți cercetători și invitați s-au întâlnit, ieri, în cadrul jubileului dedicat Educației Astronomice la Planetariu. Ei au încercat să le spună tuturor participanților la eveniment ce înseamnă Planetariul și ce trebuie să facă el

pentru oameni.

Simona Dobre este muzeograf de peste zece ani de zile. Ea este de părere că în acest spațiu generos, al Planetariului, nu avem un patrimoniu tangibil, dar spațiul este extrem de important. De ce? "Noi transmitem idei, valabile tuturor timpurilor. Cerul are incriptat în structura sa adevărul, iar adevărul este vector, este forță, este lege. Totul se așază pe adevăr, pe forță, pe lege și numai în zone de potențial ia naștere materia. Ca metodă de investigație, mult folosită este observația, apoi recunoașterea interconexiunii dintre noi și Univers. Un exemplu simplu și concret: influențele fazelor lunii asupra vieții pe Terra. Oamenii au multe griji, probleme, prea puțin timp pentru ei înșiși și deseori sunt debusolați. Atunci, își reamintesc de experiența trăită la Planetariu și își doresc să revină, să redevină umani, să fie ei înșiși, într-un mediu atât de natural, cum este universul. Asta înseamnă Planetariul, un muzeu în care cerul le vorbește oamenilor, tuturor oamenilor, pentru toate nevoile, o educație continuă, pentru toate vârstele", ne-a declarat specialistul.

Ea a adăugat că în Constanța avem un observator, care este deosebit de toate celelalte observatoare din țară, în sensul că nu este la nivelul mării, deci cerul nu poate fi privit niciodată de sus, ci la nivelul mării.

În prezent, ei au în dotare trei aparate de proiecție, care au fost folosite de-a lungul timpului în cupola planetariului, iar unul dintre acestea este cel expus pe hol.

Demonstrații cu lacrimi în ochi

"Acum, avem un aparat de proiecție digital și urmează să achiziționăm un altul de mare calitate, care să poată reproduce fidel bolta cerească. De ce e atât de important acest amănunt? Pentru că adevărul poate fi descoperit mereu numai în natură. Totodată, pentru un om care lucrează într-un astfel de muzeu înseamnă enorm, să am șansa de a aniversa 50 de ani de activitate, 50 de ani de existență în lumina adevărului. Cerul funcționează după legi exacte, are o ordine, iar lucrul acesta înseamnă extraordinar de mult, nu doar pentru mine, dar și pentru vizitatori. Nu suntem un muzeu ca toate celelalte. Facem educație, dar cu mențiunea că oamenii revin la noi numai când simt nevoia. Aici, în Planetariu, oamenii văd universul. Ei au nevoie să se recalibreze, să se reechilibreze, să redevină oameni normali", a completat muzeograful. Ea a adăugat că reacția celor mai tineri dintre vizitatori este diferită, dar dacă știi cum să le prezinți informația, să le prezinți cerul, nu poți să nu le captezi atenția, pentru că, indiferent de vremurile pe care le trăim, legile după care funcționează universul sunt aceleași, iar structura umană le percepe.

Specialistul a precizat că a încercat întotdeauna să le vorbească oamenilor cât mai frumos în Planetariu, care este un fel de cântare pentru ea. Cel mai mult, a subliniat Dobre, oamenii sunt atrași de frumusețea cerului, de grandoarea lui, de modul în care trăiește universul acesta. Ba chiar, la un moment dat, în cazul a doi dintre vizitatori, bărbați, a observat cum la finalul demonstrației le curgea în colțul ochiului câte o lacrimă.

"Unul dintre ei era din Chile, dar a studiat limba franceză la Paris și era singur la demonstrație. După ce s-a ridicat de pe scaun l-am întrebat: «De ce plângi»? Atâta emoție avea în el…Se vedea cât de mult l-a impresionat frumusețea cerului", ne-a povestit muzeograful. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4387 secunde