Jucăriile din Tomisul antic, prezentate într-o expoziţie online

517
Jucăriile din Tomisul antic, prezentate într-o expoziţie online - jucarii1-1624038393.jpg

Articole de la același autor

Cu ocazia Zilelor Europene ale Arheologiei (18-20 iunie), Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa vă prezintă expoziţia online „Jucării din anticul Tomis”. Potrivit reprezentanţilor instituţiei de cultură, aceasta reuneşte câteva dintre jucăriile găsite în raza oraşului Constanţa, vechiul Tomis, care au fost realizate de meşteri pricepuţi în secolele II-III d.Hr., adică acum aproape 1.800 de ani. Dacă doriţi să le vedeţi în realitate, luaţi-vă copiii de mânuţe şi mergeţi să le admiraţi la etajul I al muzeului.

„Imaginaţia copiilor era stimulată în antichitate prin practicarea unor jocuri sau prin utilizarea unor jucării similare cu cele mai îndrăgite de copiii zilelor noastre. Precursoarele jucăriilor moderne erau confecţionate manual din lut, piele, lemn, paie sau diferite alte materii organice. Surse antice scrise amintesc inclusiv broscuţe sculptate în coaja tare a rodiilor.

Prima jucărie avută de un copil era zornăitoarea, pe care o putea manipula singur, de la o anumită vârstă. Dimensiunile mari ale unor astfel de piese sugerează, însă, că ele erau acţionate şi de părinţi, pentru a-şi distra pruncii. Puteau fi confecţionate din diferite materiale, dar numai cele din ceramică sau metal s-au păstrat până astăzi. Aveau forme diferite, cele de animale fiind cel mai des întâlnite. Piesele din colecţia MINAC provin din mediul funerar, fiind găsite în morminte de copii din necropola romană a oraşului Tomis”, au declarat muzeografii constănţeni.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.272 secunde