Jurnalistul Ion Tița-Călin, premiat la Gala „Sens și contrasens, în mass-media”

644

Articole de la același autor

Cel mai mare și mai impunător studio al Televiziunii Române a găzduit, pe 8 iulie, Gala Premiilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști 2020 „Sens și contrasens, în mass-media”. Au fost acordate distincții însoțite de trofee personalizate pentru opt categorii de activități jurnalistice și publicistice: carte, diaspora, publicații, grafică, online, presa scrisă, radio și televiziune.

La secțiunea presă scrisă, printre premianți s-a numărat și jurnalistul constănțean Ion Tița-Călin. Din păcate, din motive de sănătate, colegul nostru nu a putut să fie prezent la festivitate.

Ion Tița-Călin are 71 de ani, este sociolog, inventator, ziarist și scriitor. „În calitate de sociolog la Șantierul Naval Constanța, a participat, timp de 17 ani, la construcția navelor de mare tonaj din flota maritimă comercială. Trecând, din vara anului 1992, în presa scrisă, la ziarul „Cuget Liber” din cetatea Tomisului, a luat atitudine și a scris mii de articolele despre procesul de distrugere a unei flote maritime de 301 nave, care asigura 20.000 de locuri de muncă. Multe dintre articole au fost adunate în zece volume de editorialistică, ce constituie un cutremurător document istoric, respectiv cronica unui proces unic în istoria omenirii prin care flota unei națiuni a fost distrusă pe timp de pace. Ultimele trei volume – „Coșmarul pușcăriilor plutitoare”, „Flota națională s-a scufundat cu pavilionul țărănist la catarg” și „Flota maritimă a României, doar un accident al istoriei?” – au fost publicate în anul 2020”, s-a menționat în Laudatio în care a fost prezentat colegul nostru.

Realizările jurnalistului Ion Tița-Călin în presa scrisă sunt nenumărate, iar dintre distincțiile primite de-a lungul anilor menționăm „Diploma de merit pentru implicarea jurnalistului în redarea problemelor comunității”, acordată în 2003 de Agenția ONU în România și Centrul pentru Jurnalism Independent, și „Distincția Credință și Loialitate”, acordată în 2019 și 2020, de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Ca scriitor, Ion Tița-Călin a publicat patru volume de proză și poezie umoristică și este coautor al altor șase volume colective de umor. De-a lungul anilor a fost premiat la mai multe festivalurile naționale și internaționale ale umorului.

Ion Tița-Călin este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, vicepreședinte al Clubului Umoriștilor Constănțeni și membru al Uniunii Epigramiștilor din România.

Gala urmează să fie difuzată de TVR duminică, 25 iulie, de la ora 17.00. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 25 August 2020
Stire din Cultură-Educație : A început TeleȘcoala profesorilor
Pagina a fost generata in 0.4135 secunde