La Darabani a fost inaugurat singurul monument din județul Constanța pe anul 2023

9914
La Darabani a fost inaugurat singurul monument din județul Constanța pe anul 2023 - x-monument-1702988076.jpg

Articole de la același autor

În urmă cu 81 de ani, Consiliul Parohial al bisericii „Sfântul Gheorghe” din Darabani a hotărât ca ziua de 18 decembrie să devină ziua de pomenire a eroilor parohiei, ca semn de recunoștință pentru  ei.

În curtea bisericii exista un cimitir în care, conform informațiilor oferite de col.(r) Remus Macovei, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”, filiala județeană Constanța, erau înhumați eroii din Campaniile 1916-1919 și 1941-1945. Pe parcursul timpului, urmare a nepăsării autorităților el a fost distrus.

În anul 2011, din inițiativa subfilialei Mangalia a Asociației Naționale Cultul Eroilor, condusă de profesorul Emil Corneliu Ninu, s-a constituit un comitet de inițiativă pentru realizarea unui monument dedicat celor 99 de eroi al localității Darabani.

Din motive subiective, monumentul nu a putut fi realizat, abia la începutul anului 2023, prin efortul comun al enoriașilor, al fiilor comunei, răspândiți în toată țara, al Arhiepiscopiei Tomisului și al autorităților locale,

comitetul de inițiativă, format din profesorul Emil Ninu, coloneii în rezervă Nicolae Jianu și Remus Macovei, a putut demara în forță, realizarea în curtea Bisericii a monumentului mult visat. Un rol important au avut persoanele care au contribuit financiar și, în mod deosebit, Gheorghe Florin ca sponsor principal.

Luni,18 decembrie 2023, a avut loc ceremonia de inaugurare a Monumentului Eroilor din Dărăbani în prezența reprezentanților autorităților locale, a militarilor din garnizoana Mangalia și Topraisar, precum și a unui număr impresionant de enoriași ai parohiei Darabani. Slujba de sfințire a monumentului și de pomenire a eroilor a fost oficiată de un impresionant sobor de preoți, având în frunte pe consilierul arhiepiscopiei Tomisului, preotul Cristian Pricop și starețul Mânăstirii Dervent, preotul Andrei.

Au depus coroane de flori primarul orașului Negru Vodă, Petre Urziceanu, reprezentantul PSD, Florin Gheorghe, reprezentanți ai Comitetului de inițiativă și ai Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”.

Ar fi de menționat că acest monument a fost singurul inaugurat în anul 2023 pe raza județului Constanța.

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7315 secunde