La mulți ani, Dobrogea mea! La mulți ani, dobrogeni!

1747
La mulți ani, Dobrogea mea! La mulți ani, dobrogeni! - laviniadumitrascu2-1605188857.jpg

Articole recomandate

Suntem în război. Unul neobișnuit. Și în acest context, avem nevoie de tăria rădăcinilor noastre. De aceea, chiar și în vremuri de răstriște, trebuie să ne regăsim în rădăcini. Să ne aducem aminte şi să învăţăm.

În 1878, după un război ruso-turc, devenit Războiul nostru de Independență, Dobrogea revine la Țară. Autoritățile române au avut de rezolvat multe probleme legate de provincia realipită: extinderea legislației României ținând cont de realitățile dobrogene, realizarea unei legături directe cu Dobrogea etc.

Spiritul tolerant al românilor vizavi de minorități s-a văzut chiar de la intrarea autorităților și armatei române în teritoriul revenit țării, prin proclamațiile principelui Carol, care cere deplină egalitate între români și etniile trăitoare în Dobrogea. Din punct de vedere demografic, musulmanii devin, din majoritari și stăpâni, minoritari și supuși statului român. Chiar și așa, ei au trăit, în continuare în bună înțelegere cu românii, fiind loiali statului român.

Începe o adevărată campanie de colonizare a Dobrogei, prin împroprietăriri. Primii care vin sunt mocanii din zona Sibiului, Brașovului, Făgărașului, mai ales, dar și din Basarabia. Aceștia aduceau nu doar cu Biblia și abecedarul, ci și cu un puternic sentiment de românism, pe care îl sădesc și îl întăresc în teritoriul dintre Dunăre și Mare.

România a fost legată fizic de Dobrogea prin podul de la Cernavodă și, mai apoi, s-a deschis către de lumea întreagă prin „plămânul țării”, portul Constanța - opere ale tânărului inginer Anghel Saligny și a echipei sale de ingineri.

Din punct de vedere legislativ, după o serie de legi speciale pentru Dobrogea, s-a dat, în 1880, Legea de organizare a Dobrogei, cunoscută drept „Constituția Dobrogei”, operă a lui Mihail Kogălniceanu și a primului prefect al Constanței, Remus Opreanu. Au urmat și alte legi, cea mai importantă dintre ele, obținută după o luptă îndelungată, fiind Legea pentru acordarea de drepturi politice locuitorilor din județele Tulcea și Constanța. Prin aceste măsuri luate de o clasă politică responsabilă, cu dragoste de popor și pământ românesc, Dobrogea s-a integrat României și a intrat pe calea modernității.

La mulți ani, Dobrogea mea! La mulți ani, dobrogeni! Și multă sănătate!

Dr. Lavinia DUMITRAŞCU



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4709 secunde