"Legea de protecție a cadrelor didactice nu este un moft, este o urgență a sistemului de educație!"

302

Articole de la același autor

Violența există în școli sub toate formele. Există violență între elevi, dar și între elevi și profesori. Cadrele didactice se plâng că sunt și ele victime ale violenței în școli, verbală și chiar fizică. Și nu puține sunt cazurile în care învățătoare sau profesori au fost agresați de către elevi, dar și de către părinți. 


Dascălii solicită o lege de protecție a cadrelor didactice, care să-i facă să se simtă mai în siguranță în unitățile de învățământ și în-afara lor. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a lansat, încă din luna septembrie, imediat după debutul anului școlar, un apel public pentru introducerea cadrului legislativ privind protecția cadrelor didactice. Aceștia susțin că astfel spațiul școlar va fi unul mai sigur, în care să presteze un act educațional de calitate, iar angajații din educație să nu mai fie victime ale agresiunilor de orice tip. 


"FSLI nu dorește ca prin acest act normativ să fie afectate drepturile și libertățile elevilor, așa cum s-a speculat în spațiul public. Noi nu vrem violență în unitățile de învățământ și considerăm că școala trebuie să fie un spațiu sigur pentru toți participanții la actul educațional: în egală măsură cadre didactice și elevi", explică Simion Hancescu, președintele FSLI, la care este afiliat și Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța. 


Necesitatea acestei legi a venit în urma actelor de violență la adresa cadrelor didactice. Numărul situațiilor în care angajații din sistemul de învățământ din România au căzut victime ale elevilor sau părinților este în creștere. Ultimul caz de acest fel îl reprezintă cel al unui profesor din Liceul tehnologic din Lugoj, care a fost bătut de un elev chiar în curtea școlii, cadrul didactic având nevoie de îngrijiri medicale. 


"Astfel de cazuri nu mai pot fi acceptate sau tratate cu jumătate de măsură. Educația nu se poate face într-un spațiu al terorii, al violenței și al fărădelegilor. Acesta este singurul motiv pentru care ne dorim ca în școlile din România colegii noștri, dar și elevii să fie protejați", susține liderul de sindicat. 


"Vrem școli sigure!" 
La propunerea FSLI, în urmă cu peste trei ani a fost depusă o inițiativă legislativă privind protecția cadrelor didactice în îndeplinirea atribuției specifice funcției. Ea a fost adoptată de Camera Deputaților, iar în urmă cu doar câteva zile, comisiile de învățământ și juridică din Senatul României au dat aviz favorabil acestui proiect de lege. Săptămâna viitoare, în Plenul Senatului ar trebui să se dea votul final. 


"Proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice nu s-a născut ca un moft și nici nu este o născocire a FSLI. Este o urgență în acest moment pentru sistemul de educație din România și este un răspuns la un apel general făcut de colegii noștri. Vrem școli sigure pentru angajații din educație așa cum vrem siguranță și securitate și pentru copiii care trec pragul școlilor. Și elevii și părinții trebuie să înțeleagă faptul că educația nu poate fi făcută cu cadre didactice care sunt bătute de elevi sau părinți. Ce exemplu putem da copiilor noștri dacă nu le explicăm că violența nu poate fi un răspuns la nicio situație? Cum putem să îi apărăm în fața agresorilor, dacă noi, cadrele didactice, ne temem? Țin să precizez că nu tolerăm nici cazurile în care cadrele didactice au recurs la acte de violență la adresa elevilor. Aceste cadre didactice nu au ce căuta în sistem și declar răspicat faptul că FSLI nu ia partea niciunui agresor, indiferent cine este el. Tot ce vrem este siguranță și respect reciproc în unitățile de învățământ, iar dacă până acum nu am reușit acest lucru, înseamnă că un cadru legal concret poate să ne ducă pe toți acolo unde vrem - în unități de învățământ în care nimănui nu-i va fi frică!", consideră președintele FSLI. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3298 secunde