"Leul deșertului", o întâlnire între generații pe scena Casei de cultură

197
1

Articole de la același autor

Sutele de constănțeni care au luat loc miercuri seară în fotoliile Casei de Cultură din Constanța și-au dorit să-l revadă pe maestrul Radu Beligan într-un nou rol, din premiera spectacolului semnat Mona Radu - "Leul deșertului".

Interpretând rolul unui magnat rus, dispus la compromisuri în numele reușitei în afaceri, longevivul actor român a reușit să impresioneze din nou publicul prin evidenta dorință de a nu părăsi scena, în ciuda vârstei înaintate. "Eu socotesc că un actor rămâne în memoria contemporanilor în special și în primul rând prin creațiile de roluri din dramaturgia propriului său popor. Pe mine, personal, și să știți că o spun foarte sincer, mă interesează mai mult un rol într-o piesă contemporană, decât un rol clasic, deși majoritatea actorilor tânjesc să joace în clasici care oferă satisfacții mai bogate. Spun ceea ce spun din perspectiva întregii mele activități", mărturisește maestrul Beligan.

Maia Morgenstern, în schimb, reușește să umple scena și să țină viu filonul unei povești de altfel nu prea alerte. "Invitația pe care am primit-o din partea celor ce au avut ideea spectacolului «Leul deșertului» - maestrul Radu Beligan, Mona Radu, producătorii și întreaga echipă, m-a emoționat, m-a tulburat, m-a făcut să-mi reconsider întreaga conștiință. Totul se concentrează, se polarizează, se învârte în jurul universului Radu Beligan. Cu vulnerabilitate, cu emoție, cu umor, cu frison, cu sete și respect pentru viață. Cu sinceritate dureroasă, Radu Beligan creează spectacolul. Prin prezența dumnealui, prin emoția sa, prin sinceritatea sa, maestrul este acolo. O prezență pe cât de discretă, pe atât de reală, de intensă. Când e bine, e bine. Când nu, e necruțător. Cu sine și cu ceilalți. În acest spectacol, Radu Beligan dăruiește măsura justă", declara Maia Morgenstern.

Din distribuție au mai făcut parte Mircea Rusu, Lamia Beligan, George Remeș, Mircea Constantinescu și Tania Popa.

Comentează știrea

Zizi
31 octombrie 2014
Populism

Frumos. M-am numarat si eu printre spectatori. Am asistat la o interpretatare magistrala din partea Maestrului Beligan, Maiei Mogenstern si nu in ultimul rand, a fiicei celui dintai, Lamia Beligan. Pacat ca o mare parte din spectatori, si aici ma refer in special la cei trecuti de 30 de ani, au catadicsit sa vina imbracati ca de club sau de pescuit: (pulovere pestrite, blue-jeansi taiati etc). Dovada ca n-au nici o treaba cu teatrul. Au vrut doar sa bifeze momentul in palmaresul lor. La o asemenea distributie, macar din respect pentru asa valori de pe scena, se impunea ceva decent. In finalul piesei, dupa indelungi aplauze, a venit cireasa de pe tort: un buchet de flori pentru Maestrul Beligan din partea Primarului Mazare, fapt ce a produs stupoare in randurile asistentei. Cineva de langa mine, a intrebat in eter: "Dar din partea lu' Nicusor nimic?" (Buna rau asta). Una peste alta, gestul Primarului a picat ca nuca-n perete. Domnu' Primar, lasati populismul, lasati cultura in pace. N-aveti nici o legatura cu aceasta din urma.

Articole pe aceeași temă

Luni, 20 Octombrie 2014
Stire din Cultură-Educație : "Trei surori" cunosc pe lume…
Sâmbătă, 18 Octombrie 2014
Stire din Cultură-Educație : Spectacolele scenelor  de teatru constănțene
Pagina a fost generata in 0.3447 secunde