Literatura: cheia pentru a trăi mai multe vieți

369

Articole de la același autor

"Cum am putea trăi mai multe vieți în același timp?", i-a întrebat Crina Mareș, bibliotecar la Școala "Dan Barbilian", pe elevii de gimnaziu și școală generală care au umplut ieri până la refuz Aula Bibliotecii Județene "Ioan N.
Roman".
Copiii n-au stat mult pe gânduri: cu ajutorul poveștilor. Pentru a treia oară, elevi din Constanța și din județ au răspuns invitației de a se întâlni, în cadrul inițiativei intitulate "Povești de ieri, povești de azi", cu… povestași care să le dezvăluie din tainele literaturii.
Miza acestui proiect inițiat de Mareș este să îi aducă pe elevi mai aproape de literatură și să îi învețe cum să citească o operă literară. Dar și cum să scrie una. La încheierea proiectului, patru povestiri scrise de copii vor fi selectate pentru a fi incluse într-un volum scris și ilustrat de copii de vârstă școlară pentru copiii de toate vârstele.
Școlile din Constanța care au participat la eveniment au fost Școala "Nicolae Iorga", Școala "Remus Opreanu", Școala "Gh. Țițeica", Școala "Mihai Koiciu", Grupul Școlar de Electrotehnică și Telecomunicații și Școala nr. 37. Din județ au fost prezenți elevi de la Școala "Grigore Moisil" din Năvodari, Școala nr. 5 din Medgidia și Grupul Școlar Topraisar.
Dacă la prima întâlnire elevii au făcut cunoștință cu scriitoarea Ana Ruse, iar la a doua cu ofițeri ai Armatei Române, de data aceasta a venit vremea profesorilor de religie și a scriitoarei Cristina Tamaș să discute cu copiii. Primul invitat care a luat cuvântul a fost inspectorul școlar de religie Cosmin Lungu, care a vorbit despre rădăcinile biblice ale poveștilor populare și moderne. Cristina Anghel, profesoară de religie la Școala "Dan Barbilian" a reamintit copiilor, într-o prezentare power point, povestea biblică a lui Cain și Abel, punctând felul în care păcatul invidiei duce la tragedii, ca, după aceea, elevii să facă paralele între această întâmplare și poveștile populare care au ca subiect invidia dintre frați.
Cristina Tamaș a vorbit elevilor despre elementele importante ale procesului de creație literară, pornind de la propria experiență de scriitor. "În afară de titanii literaturii, au fost foarte mulți scriitori minori care nu au rămas decât în biblioteci și arhive, scriitori care nu s-au putut afirma, fie pentru că nu au avut suficient talent, fie pur și simplu nu au fost suficient de pregătiți pentru a putea așterne pe hârtie ceea ce aveau de spus și pentru a-și putea captiva cititorul" a spus ea.
"În ceea ce privește scrisul, prima condiție pentru aceasta este lectura. În momentul în care scrieți, fie că scrieți un eseu, o povestire sau o schiță, trebuie să aveți în vedere anumite reguli și o oarecare rigoare, care nu se învață neapărat teoretic, ci se desprinde din ceea ce ați acumulat de-a lungul timpului" a continuat Tamaș.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8367 secunde