Mai rar așa ceva! Final de semestru pe repede înainte cu tezele, mediile și transferurile

1251
Început, pe 13 septembrie, cu emoțiile dintre fizic și online, finalul semestrului I al anului școlar 2021-2022 pare desprins dintr-un scenariu neverosimil. Prin intermediul paginii sale de socializare, ministrul Educației a transmis că directorii pot decide cum să petreacă ziua de 23 decembrie, ultima zi dinaintea vacanței de iarnă. Din 24 decembrie 2021 până pe 2 ianuarie 2022, vacanța de iarnă, iar din 3 ianuarie se reiau cursurile, pentru ca pe 14 ianuarie să se încheie semestrul I. 17 ianuarie 2022 este prima zi a celui de-al doilea semestru.

Mesajul lui Sorin Cîmpeanu mai aruncă încă un „bolovan” în spatele directorilor unităților de învățământ, care, zilele acestea, trebuie să gestioneze, pe repede înainte, încheierea situației școlare, bulversată de ordinele „de sus” care au venit în salturi, de azi pe mâine.

Noroc că testele din salivă au fost trecute sub... tăcere și nu a mai fost nevoie și de noi asamblări.



Dar cel mai vehement este contestată ciuntirea vacanței de iarnă, o vacanță care nu a suferit niciodată modificări în ultimele trei decenii. De data aceasta, între semestrul I și semestrul al II-lea va fi doar o pauză de un weekend în acest an, fiind prima dată în istoria structurii de semestre când nu există o vacanță intersemestrială.

Fie și pe fondul unei pandemii, profesori – elevi – părinți, deopotrivă, sunt de părere că modul cum a fost gândită această vacanță nu face decât să confiște fericirea sărbătorilor de iarnă. Și asta în condițiile în care cele două săptămâni libere impuse la final de octombrie început de noiembrie nu au avut rezultatul scontat, în ceea ce privește restricțiile de circulație ale elevilor, recurgându-se tot la rata de vaccinare a profesorilor.



Pentru transferul la clasa a IX-a e nevoie de medie

S-au ordonat reduceri de teze, respectiv la două în gimnaziu și trei la liceu, s-au ordonat medii încheiate cu două note, iar acum, pe ultima sută de metri, s-a trecut și la rezolvarea transferurilor.

„Am trimis, săptămâna trecută (6-10 decembrie – n.r.), o notă către inspectoratele școlare. În Regulamentul de organizare și funcționare scrie că transferurile se efectuează, de regulă, în vacanțele intersemestriale și că pot exista și situații excepționale. Am transmis faptul că nu avem vacanță intersemestrială anul acesta, poate fi considerată o situație excepțională, prin urmare sunt permise transferurile la final de semestru. E adevărat că va fi un pic atipic în sensul că se pot primi cereri de transfer în ultima săptămână a semestrului I și aprobarea să vină după ce începe și semestrul 2 ca să avem și media acolo unde e nevoie de medie”, declara secretarul de stat Sorin Ion, pentru Edupedu.ro.

Așadar, aceste transferuri, în condiții normale, ar fi trebuit rezolvate în vacanța intersemestrială. Dar cum nu mai este, directorii vor fi nevoiți să le soluționeze pe repede înainte în intervalul 3 - 14 ianuarie 2022, deoarece este necesară încheierea mediilor pentru a se putea aproba un transfer. La clasa a IX-a, condiția esențială este ca media elevului care solicită transferul să fie egală sau mai mare cu media ultimului intrat în clasa respectivă.

Transferurile care nu necesită medii încheiate se fac doar în situații excepționale, în timpul semestrului. Acestea sunt următoarele:

• la schimbarea domiciliului părinților într-o altă localitate

• în cazul unei recomandări medicale, eliberată pe baza unei expertize medicale efectuate de direcția de sănătate publică;

• de la clasele de învățământ liceal la clasele de învățământ profesional;

• la/de la învățământul de artă, sportiv și militar;

• de la clasele cu program de predare intensivă a unei limbi străine sau cu program de predare bilingv la celelalte clase;

• în alte situații excepționale, cu aprobarea Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar.



Școala care primește solicitarea de a-l primi pe elev aprobă sau nu cererea respectând legislația și regulamentul intern. Astfel, răspunsul depinde de o serie de factori: numărul de elevi din clasa respectivă, existența unor cereri din partea copiilor angajaților școlii (conform legii, aceștia au prioritate la transfer), situația la învățătură și media la purtare (școala are dreptul să îi refuze pe elevii repetenți și pe cei cu media scăzută la purtare), existența fraților în școală, domiciliu. De asemenea, în funcție de profilul clasei, poate fi necesară susținerea unui examen pentru a dovedi cunoștințele elevului la o anumită disciplină (spre exemplu, limbile străine).

Documentele necesare la transfer sunt: foaia matricolă, fișa medicală, fișa de lichidare, cererea de transfer și copii după actele de identitate ale părinților.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5941 secunde