Mare sărbătoare! Ortodocșii sărbătoresc Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor

528
Mare sărbătoare! Ortodocșii sărbătoresc Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor - ortodocsiisarbatoresc1-1559684863.jpg

Articole de la același autor

Joi, 6 iunie, creștinii ortodocși sărbătoresc praznicul Înălțării Domnului, amintindu-ne de momentul biblic al finalizării activității pământești a Mântuitorului, la 40 de zile după Paști. Conform relatărilor din Noul Testament, pe drumul spre Betania, Iisus Hristos s-a înălțat la cer în prezența apostolilor, garanție a propriei noastre înălțări. 


"Sărbătoarea se regăsește printre praznicele împărătești vechi, astfel că prima mențiune documentară a fost consemnată în anul 332, de unde aflăm că, la Ierusalim, Înălțarea era prăznuită în aceeași zi cu Rusaliile, când se marca finalul perioadei pascale. Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârșitul secolului al IV-lea. Tot în secolul al IV-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne-a lăsat o frumoasă predică la această sărbătoare, pe care el o numește «cinstită și mare», iar alte cuvântări găsim la Sfinții Atanasie al Alexandriei și Grigorie de Nyssa. În secolul al VI-lea, Sfântul Roman Melodul a compus Condacul și Icosul sărbătorii, iar imnografii din secolele următoare au compus canoanele din slujba Înălțării. În unele părți ale țării, din această zi și până la Rusalii, creștinii se salută cu formula «Hristos s-a înălțat!»", au precizat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului. 


XXX 
În urmă cu 99 de ani, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca exact în Ziua Înălțării Domnului să se oficieze slujba parastasului și pomenirea eroilor în toată țara. 
În memoria celor căzuți la datorie, în această zi vor fi trase clopotele tuturor bisericilor ortodoxe. În plus, cu acest prilej, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia, de la ora 6.00, Sfânta Liturghie la Biserica "Înălțarea Domnului" de la Mănăstirea Stejaru, iar de la ora 10.00, va oficia slujba de pomenire a eroilor la Cimitirul Internațional de Onoare de la Mircea-Vodă. Mai târziu, de la ora 13.30, el va participa la ceremoniile religioase și militare dedicate Zilei Eroilor, de la Cimitirul Central din Constanța, urmând ca, de la ora 16.00, să sfințească monumentul închinat eroilor de la Biserica "Sfântul Gheorghe" din localitatea Dobromir Deal. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5386 secunde