Marea reformă! Generația clasei a IV-a va avea de susținut alte tipuri de examene naționale

1514
Marea reformă! Generația clasei a IV-a va avea de susținut alte tipuri de examene naționale - fondligiadeca-1677522743.jpg

Articole de la același autor

După o lungă așteptare, timp în care au avut loc tot felul de speculații, pe surse, pe marginea legilor „România Educată”, luni, 27 februarie, ministrul Ligia Deca a făcut publice proiectele care deja se află pe site-ul Ministerului Educației, legi care au stat în consultare publică în vara anului trecut. Vă prezentăm în continuare noutățile din învățământul preuniversitar.

Prima noutate adusă de Legea învățământului preuniversitar se referă la profesionalizarea carierei didactice. Se înființează Centrul Național pentru Dezvoltare în Cariera Didactică, care preia prerogativele Casei Corpului Didactic.

Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani, pentru a păstra atractivitatea profesiei și pentru a da timp acelor profesori cu experiență să se implice fie în managementul școlar, fie în activități de mentorat. Profesorii care se pensionează vor primi o primă în cuantum de două salarii de bază, la data încetării de drept a contractului. Ceea ce până acum se forma doar la nivel de învățământ mediu (profesie didactică primar) se va forma la nivel superior.

Crește cuantumul burselor școlare

Centrarea educației pe elev are ca bază o schimbare de paradigmă. Nu mai vorbim de curriculum la decizia școlii, ci de curriculum la decizia elevului din oferta școlii, astfel încât elevul și familia să aibă un cuvânt mai mult de spus privind materiile opționale.

Portofoliul educațional devine instrument cheie în consilierea elevilor, având un rol hotărâtor în orientarea pe filieră de liceu și către profesie/învățământ superior. Până în anul 2027 se dorește generalizarea învățământului profesional dual, urmând a fi inclus și învățământul superior în ruta duală.

Bursa de merit crește de la 200 la 450 de lei pe lună, bursele de performanță devin burse de excelență olimpică, cu valoare de 700 de lei/lună pentru olimpicii naționali, respectiv 1.000 de lei/lună pentru olimpicii internaționali. Cei cu capacitate de performanță înaltă vor putea promova doi ani de studii într-un an școlar. Plata burselor elevilor se va realiza direct de la bugetul Ministerului Educației.



Admiterea în liceu, modificată radical


Evaluarea Națională rămâne în formula de până acum, cu probe scrise la limba și literatura română, respectiv limba maternă. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurență dovedită în ultimii ani, dacă liceele doresc să scoată aceste locuri la concurs. Pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs, liceele pot alege două probe, pliate pe profil, în așa fel încât să poată selecta dedicat. Pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% rămânând în repartizare computerizată. Pe 10% dintre acestea vor avea prioritate cei cu CES și cei de etnie romă. Subiectele sunt unice, standardizate de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare Națională.

Concret, toți absolvenții clasei a VIII-a vor da examenul de Evaluare Națională, după care, dacă vor dori, pe profilele pe care va exista ofertă vor putea da și examenul separat. Repartizarea computerizată nu se va face decât după finalizarea acestor două etape. „După ce ne clarificăm în urma concursului cine rămâne să ocupe locurile atât cât se ocupă din cele scoase la concurs se face repartizarea computerizată, pe baza mediei de la Evaluarea Națională”, a afirmat ministrul Educației. În plus, a mai precizat că, în cazul în care legea va fi adoptată până la începutul anului școlar viitor, primii care vor susține o astfel de admitere sunt elevii care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.



La Bacalaureat, unele probe se vor da în timpul anului școlar


În ceea ce privește Bacalaureatul, acesta se pliază pe fiecare profil. Va exista Bacalaureat tehnologic pentru liceele de profil. Rămân două probe de competențe lingvistice (limbă străină) pentru a crește potențialul de angajare și adecvarea pentru societatea viitorului. În plus, va exista o probă așa-zis complementară de competențe de bază, care pentru profilul uman va fi de științe ale naturii, pentru profilul real o probă la alegere Istorie, logică, Filosofie, Psihologie. Notarea se va face pe sistem admis/respins. În sesiunile de vară-toamnă elevii vor avea mai puține discipline de examen, întrucât unele probe vor putea fi date în timpul anului școlar.



Inspecțiile tematice vor fi preluate de birourile județene ARACIP


Inspectoratele școlare vor fi reorganizate ca direcții județene de învățământ preuniversitar, iar ARACIP va avea birouri județene, în care, pe lângă partea de evaluare, să aibă și partea de inspecție generală și tematică.

xxx

Proiectele sunt publicate pe site-ul ministerului și se află, pentru 10 zile, disponibile pentru consultări, dar nu va fi redeschisă 
dezbaterea publică. Orice propunere poate fi transmisă în scris la adresa [email protected], până în data de 07.03.2023. Se aproximează ca în jurul datei de 8 martie să debuteze procesul de avizare interministerială, urmând ca după adoptarea în guvern legile să meargă în Parlament. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7569 secunde