Furioși, părinții acuză Ministerul Educației că dezbaterile publice sunt de formă. "Nu v-ați consultat cu nimeni"

1701
5

Articole de la același autor

Până vor apărea mult așteptatele legi ale „României Educate”, iată că ministerul de resort a comis-o marți, 14 februarie, când a anunțat inițial modificările structurii anului școlar viitor de așa manieră încât și sărbătoarea Paștelui era cuprinsă în vacanța de primăvară. După care, repede, a transmis redacției un comunicat (cu trimitere pe Facebook-ul Ministerului Educației) în care anunță că singura modificare vizează desfășurarea Programului național „Școala Altfel” și a Programului „Săptămâna Verde” până la data de 26 aprilie.

Ordinul care urmează a fi publicat în Monitorul Oficial prevede 36 de săptămâni de cursuri, între 11 septembrie 2023 și 21 iunie 2024, iar săptămâna de vacanță, la decizia inspectoratelor școlare județene, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.

Nimic despre mutarea vacanței de primăvară aproape de liberele de 1 Mai și Paște. Nimic despre „Săptămâna Verde”, în sensul comasării cu „Școala Altfel”. Sau chiar despre finalizarea cursurilor pe 14 iunie 2024. Adică fix propunerile celor cinci organizații: FePAL – Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România, Grupul Civic „Părinții cer schimbare”, Grupul Civic „Părinții elevilor din România”, Asociația SUPRA, Asociația Mame pentru Mame.

Concret, propunerile celor cinci organizații se refereau la o perioadă nouă de vacanță: 22.04.2024 – 30.04.2024, perioadă ce va fi urmată de zilele libere naționale 1 Mai, 2 Mai (punte), 3 Mai (Vinerea Mare), 6 Mai (a doua zi de Paști).

De asemenea, se recomanda desfășurarea Programului național „Școala Altfel” în care să fie incluse minimum două “Zile verzi”, în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, la decizia unităților de învățământ. Justificat de faptul că tema poate fi studiată de-a lungul întregului an școlar la orele de dirigenție, educație civică, științele naturii, biologie ș.a.m.d., dar mai ales că toate activitățile care s-ar putea desfășura în afara școlii presupun costuri (deplasare, taxe de intrare, cazare etc) pentru care nu există o finanțare din partea Ministerului Educației. Pe scurt, părinții consideră inutilă alocarea unei săptămâni speciale pentru activități de mediu ce pot fi incluse în „Școala Altfel”. Cât despre propunerea de a finaliza cursurile pe 14 iunie, părinții sunt de părere că prelungirea cu încă o săptămână are un impact negativ asupra calendarului examenelor – Evaluarea Națională și Bacalaureat, sesiunea 1 și sesiunea 2.

Imediat după ce a fost postat anunțul legat de forma finală a structurii viitorului an școlar, au apărut și reacțiile furibunde ale părinților, care acuză ministerul de formalism în organizarea dezbaterilor publice.

„Nu v-ați consultat cu nimeni, nu aveți o analiză de impact, dar continuați... Și ați încurcat rău borcanele, de incompetenți ce sunteți!”, comentează un părinte. În timp ce un altul îi susține… cauza: „Vă (pre)faceți că respectați!!!! De ce mai propuneți dezbateri publice dacă lăsați demersurile în stadiile inițiale?! Să vă fie rușine!!! Ați primit modificări pertinente și argumentate cu duiumul, de la oameni mult mai capabili decât voi toți de acolo!!!”.

Iar părerile contra continuă: „Și noi, ca proștii, l-am mai și citit? Au fost propuneri extrem de justificate, ăștia nu le citesc? Ce ambiții idioate sunt la mijloc?! Adică a fost pus în dezbatere publică... la mișto?”.

Acuzându-i de… opacitate comunistă, un alt părinte face o paralelă dură: „Consultări publice pe modelul «la al XIV-lea congres, Ceaușescu reales». Nu s-a putut nimic. Nu ai cu cine. ME este lipsit de gândire critică, de transparență, incapabil de consultări reale, de decizii argumentate și fundamentate”.

Reamintim că structura anului școlar 2023-2024 a fost lansată în dezbatere publică în perioada 27 ianuarie – 10 februarie.



Comentează știrea

Doar Ei
15 februarie 2023
Erorile neamului

Nu trebuie scoala, ci diplome!!! Faceți cursuri la "horeca" la munte și la mare!

Marius Chicoș Rostogan
15 februarie 2023
Școala românească- șpăgi,fonduri si plagiate

Majoritatea părinților să tacă , să se pună in fața unei oglinzi și atunci să se revolte.Cine cotizează ptr acel nenorocit de " fond al clasei", care este declarat un lucru ilegal?Părinții.Să mai amintim că unii se cred la Sotheby's si licitează mai mult? Cine dă șpaga ca să-si vadă plodul la " Pomul lăudat" , adică școala X sau Colegiul Y?Vă văitați că plodul vostru invață intr-un container precum aia din bantustante? Cine a făcut presiuni politice si a dat spăgi astfel incat Inspectoratul si directorul scolii sa accepte asa ceva? Voi părinții. Intr-o țară coruptă condusă de partidul plagiatorilor ( Florin Roman, Ciucă, Bode etc) si a amiralilor si generalilor făcuți peste noapte precum hotii, voi aveti pretenții ca ministrul sa va asculte? Wake-up! Un ness cu Cola , de dimineață si capul in apa cu gheță ca sa va treziti si sa judecati la rece. Madame Ligia Deca ,care in CV se laudă ca a coordonat proiectul pilot al Coaliției pentru Universități Curate in 2008, acum este apărătoarea plagiatorilor. Seful ei este plagiator, colegul de guvern ,este plagiator, amicul din partid ajuns primar in urbe ,este un amiral de mucava si voi vreți ca ea să va asculte? Ministerul Educatiei are alte treburi, sifonează banul public si colecteaza spăgi ,ptr ca vine " rotativa" ,deci o sa avem alti fomiști. Dacă vreți să schimbați ceva ,trebuie să ieșiti la vot.Dacă vreți sa atrageti atentia formulați o petiție sau faceți un miting .Asa functionează o democratie. Dacă partidul X este format din lichele ai șansa să-l arunci la gunoi prin vot. Votul nu este un moft , votul inseamna un viitor mai bun ptr copiii tai si mai putini nervi ptr tine. PS. Primarul & membrii CL , au fost alesi de catre o minoritate, prezenta la vot fiind sub 50%.Unde au fost restul?

marcel
15 februarie 2023
scoala

1 mai este zi libera. 2 mai scoala (sanse mari sa fie zi libera). 3 mai (vineri) Vinerea Mare - zi libera. 4 mai-Sambata-liber. 5 mai - Duminica-liber. 6mai -a doua zi de Paste- zi libera. Deci...6 zile libere. Nu mai era nevoie sa se treaca vacanta. Sa fim seriosi. Nu avem bani, preturi mari dar...toata lumea vrea vacante sa cheltuiasca.... E sarbatoare la care se sta cu familia!!!

Mitica
15 februarie 2023
Supararea parintilor este nejustificata

Parintii pot sa propuna nu sa decida. Au propus, ce mai vor?

The Great Cornholio
15 februarie 2023
Cătelul(Cățelușa) lui Arghezi

Motto : " L-ati vazut cumva pe Zdreanță / cel cu ochii de faianță? "- Tudor Arghezi Oare de ce l-a numit Iohannis pe câinele lui Arghezi in fruntea Min.Educatiei? Ca să execute ordinele politice venite de la Cotroceni fara sa crâcnească.Spălătoreasa de serviciu a plagiatorilor liberali , cu porecla cățelului lui T.Arghezi n-are timp sa asculte de cei care-i platesc leafa la stat ,adica de părinti, de contribuabili, ci doar de cel care-i aruncă osul ca să ronțăie si ea, adica Mr.President. Cucoana din fruntea ME , reprezinta cel mai bun exemplu al nivelului actual din invățămănt : sluga cu diplome. Precis are o multime de diplome , masterate si doctorate fără valoare ,adică TP ( toilet paper) , dar care te califică aici pe meleagurile mioritice ca sluga perfectă in sistemul politic.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4681 secunde