Directorii constănțeni se tem să deschidă curțile școlilor. "În caz de incidente, cine răspunde?"

2419
3
În urmă cu o lună, a fost promulgată Legea pentru acces liber pe terenurile de sport din şcoli, directorilor oferindu-li-se termen ca, în 120 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, toate unitățile de învățământ să introducă în regulamentele actuale de funcționare prevederi legate de acces și de modul de utilizare a spațiilor și terenurilor de sport aflate în folosința acestora, precum și orarul de acces, după orele de program, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare.

Asta după ce, în urmă cu un an (ianuarie 2022), Guvernul Ciucă a atacat la Curtea Constituțională proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curtea școlii şi în afara orelor de program, demersul fiind respins.

Bucuria politicienilor, stresul managerilor de școli. Motivația inițiatorilor acestei legi (USR) a fost legată de faptul că doar 8% dintre români mai practică un sport, România fiind codașă între statele Uniunii Europene în ceea ce privește practicarea sportului şi mișcării, situație agravată și de pandemie.

Potrivit legii, „este permis accesul gratuit în spațiile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ care fac parte din domeniul public al comunelor, orașelor și municipiilor și sunt administrate de către consiliile locale, tuturor copiilor (...), precum și tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora".

Într-o primă întâlnire a directorilor constănțeni cu autoritățile locale, în frunte cu primarul Vergil Chițac, imediat după promulgarea acestei legi, au fost ridicate o serie de probleme. Aceleași pe care le-au ridicat și în ședința organizată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Întrebat cine-i monitorizează pe cei care vor intra în curțile școlilor în absența cadrelor didactice, cine face curățenie după ei, cine răspunde în cazul unor incidente, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, a sfătuit managerii să ia în calcul parteneriate încheiate cu asociații sportive, cum ar fi Clubul Sportiv Municipal Constanța.

Ca urmare a numeroaselor probleme pe care le presupune implementarea noilor reglementări, autoritățile locale au anunțat organizarea unei dezbateri publice joi, 9 februarie, de la ora 10, în sala Remus Opreanu a Consiliului Județean Constanța, pe tema Legii nr. 8/2023 ce permite accesul liber pe terenurile de sport din curțile școlilor după orele de curs.

La eveniment vor participa inițiatorii legii, parlamentari, directori de școli, consilieri locali și reprezentanți ai Consiliului Județean Constanța. Vor fi prezenți și reprezentanți ai elevilor, ai părinților și reprezentanți ai administrației publice locale, care sunt și membri în cadrul consiliilor administrative ale unităților de învățământ de pe raza municipiului și județului.Comentează știrea

Fost elev
7 februarie
Puturosilor

Ani de zile curtile scolilor au fost deschise copiilor si nimeni nu a pus problema ca ,cine raspunde .Cand copii se joaca in parc cine raspunde ?Astia cu invatamantul viseaza numai bani si sporuri ,vacante cat mai multe sa stea acasa .Dati-le ba copiilor voie sa se joace in curtea scolii ,ce va strofocati atata ?Copii pleaca la joaca si in alte locuri .Atunci cine raspunde ?

Popescu
7 februarie
Vandalism si miscare

Terenul de sport va fi transformat intr- cloaca , cutii de bere, suc, mucuri de tigari, coji de seminte etc, asta vor face tinerii care vin la miscare . Suntem departe de lumea civilizata, tinerii nu sunt responsabilizati, nu respecta ceea ce li se pun la dispozitie!

Costy
8 februarie
Nimeni!!

Pana sa se bage legea cu interzicerea in curtea scolii cine raspundea ? NIMENI !! Si nici la ora actuala daca se intampla ceva cu copiii nu raspunde nimeni . Spatii de joaca numai exista si singurul loc e curtea scolii dar aceasta este ingradita mai rau ca o inchisoare cu agenti de paza care suna la 112 cum ai pus piciorul in curte.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2913 secunde