Marii pictori, expuși pe simezele Muzeului de Artă Constanța

389
Marii pictori, expuși pe simezele Muzeului de Artă Constanța - mariipictori2-1564692153.jpg

Articole de la același autor

Pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii iubitori de artă, Muzeul de Artă din Constanța este o alternativă extraordinară de petrecere a timpului liber. 


Înființat pe baza colecției de pictură și sculptură, provenită de la Pinacoteca Primăriei orașului Constanța, muzeul s-a îmbogățit cu lucrări transferate de la Muzeul Național de Artă și prin achiziții și donații făcute de Marius Bunescu, Ion Jalea, Boris Caragea.


Potrivit reprezentanților instituției de cultură, obiectele sunt expuse pe trei nivele ale celor două clădiri, legate între ele, prima construcție datată 1895, având elemente de decorație exterioară în stil neoclasic, cealaltă, modernă, ridicată între 1980 - 1982.
În prima clădire, la parter, sunt puse în valoare lucrări de referință semnate de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu și Ioan Andreescu. Ștefan Luchian este prezent cu câteva naturi moarte cu flori. Expunerea parterului muzeului este completată cu opere semnate de mari sculptori ai aceleiași epoci: Ioan Georgescu, Ștefan Ionescu Valbudea, Friederic Storck, Dimitrie Paciurea.


La etajul I, simeza unei vaste săli Pallady susține nu mai puțin de 35 de lucrări datorate artistului: naturi statice și nuduri de excepție, ca și peisaje inspirate de malul mării la Constanța, semn al prezenței sale aici în 1913. Tot aici pot fi întâlnite portrete mici și compoziții semnate de Ion Jalea, Cornel Medrea și de alți sculptori.


Etajul II prezintă amplu "Grupul celor 4", alcătuire de referință a artelor anilor 1924 - 1933: Nicolae N.Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato și sculptorul Oscar Han.


În clădirea a doua se întâlnesc compoziții, portrete și peisaje într-o suită de opere semnate de Camil Ressu, Sabin Popp, Ion Theodorescu Sion și alții. În alte săli sunt prezenți Vasile Popescu, Dimitrie Ghiață, Ion Țuculescu, Lucian Grigorescu. Unele opere datorate lui Corneliu Mihăilescu, M. H. Maxy, Magdalena Rădulescu, Marcel Iancu (aceștia fiind câțiva dintre reprezentanții de seamă ai "anvangardei") fac legătura cu arta contemporană a lui Ion Musceleanu, Spiru Chintilă, Ion Pacea, Ion Sălișteanu.


Precizăm că muzeul este deschis între orele 10.00 și 18.00.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7157 secunde