Mesajul Ministerului Culturii pentru aniversarea actriței Oana Pellea

328
Mesajul Ministerului Culturii pentru aniversarea actriței Oana Pellea - 27196316737693924090470191617507-1643479396.jpg
Oana Pellea (60 ani) este unul dintre artiştii de înaltă ţinută, aplaudată pentru fiecare rol pe care reuşeşte să îl facă memorabil, se arată într-un mesaj al Ministerului Culturii postat pe pagina de Facebook, cu ocazia zilei de naştere a artistei.
"Oana Pellea, născută astăzi, 29 ianuarie, este unul dintre artiştii de înaltă ţinută, aplaudată pentru fiecare rol pe care reuşeşte să îl facă memorabil. A păşit pe drumul pe care tatăl său şi-a dorit să o vadă, iar prin multă muncă şi dedicare, dar şi printr-un talent hărăzit de Sus, Oana Pellea a devenit, într-un mod firesc, una dintre cele mai iubite actriţe din România, apreciată şi premiată atât în ţară, cât şi peste hotare. Aceasta şi-a pus amprenta pe scenă, dar şi în producţiile cinematografice, iar cartea sa 'Jurnal 2003-2009' s-a vândut în 15.000 de exemplare, în mai puţin de trei luni. Oana Pellea este un artist complex, care joacă în limbile română, franceză, engleză, italiană, participă la turnee de teatru în străinătate, producţii internaţionale şi a reprezentat România în numeroase jurii internaţionale la festivaluri de teatru şi de film. La mulţi ani, Oana Pellea!", se arată în mesajul Ministerului Culturii.



Oana Pellea a primit de două ori titlul de cea mai bună actriţă de teatru din România, din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER). Astfel, în 1994 este câştigătoare a Premiului pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul Julietta Martens în spectacolul "Mephisto", la Teatrul Bulandra, Bucureşti, iar în anul 2001 pentru rolul Catarina în spectacolul "Îmblânzirea scorpiei", la acelaşi teatru.



Academia Română i-a acordat premiul "Aristizza Romanescu" pentru cariera teatrală şi cinematografică, Majestatea Sa Regele Mihai I al României decoraţia Crucea Casei Regale a României, iar Fundaţia Culturală Română premiul pentru Carieră Internaţională Remarcabilă.



Printre premiile internaţionale se regăsesc cele pentru rolul principal din "Stare de fapt", regia Stere Gulea (1995), premiul Cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Geneva, premiul Oraşului Geneva, la Festivalul Filmului Politic de la San Marino şi la Festivalul Internaţional de Film "Vulturul de Aur" din Batumi, Georgia.

Filmul "Children of men" (2006), în care a jucat alături de Clive Owen, a fost nominalizat pentru premiile Oscar la trei categorii.

În filmul "Moromeţii 2" (2018), Stere Gulea a distribuit-o în rolul Ficăi.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6175 secunde