„Minunea de la Mărăşeşti”, conferinţă organizată de Curtea Brâncovenească în data de 16 august

416
„Minunea de la Mărăşeşti”, conferinţă organizată de Curtea Brâncovenească în data de 16 august - curteabrancoveneasca-1628671319.jpg

Articole de la același autor

Curtea Brâncovenească organizează luni, 16 august, de la ora 18, conferinţa cu tema: „Minunea de la Mărăşeşti”. Învitaţi sunt IPS Teodosie al Tomisului şi prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti. În deschidere va avea loc vernisajul expoziţiei „Omagiu lui Ion” a artistului Sorin Chirimbu. Prezintă scriitorul Despina Chirimbu. Expoziţia aduce în prim plan unul din milioanele de Ioni, care au luptat pentru neamul românesc, Ion Bouroş. Tot în 16 august sunteţi invitaţi la Sfânta Liturghie, la Capela tinerilor din Mamaia pentru a sărbătorii hramul Sfinţilor Martiri Brâncoveni prin evocarea unei minuni.

„Motto: Mai mult decât o Ţară România este o stare de spirit, este întruchiparea colectivă a unui nemuritor botezat Ţăran!

Ne aflăm în 1917 în plină desfăşurare a primului Război Mondial, Ţara e căzută sub cizma nemţească, Regele şi Guvernul retraşi la Iaşi, la Mărăşeşti, faţă în faţă 13 divizii nemţeşti şi 3 divizii româneşti atât de slab dotate cu tehnică militară încât o parte din soldaţi au pornit la luptă cu 4 gloanţe şi baioneta! Conducătorul trupelor germane Feldmareşalul Machenzen anunţă, în seara dinaintea ofensivei, că a doua zi la ora 11.00, va bea cafeaua la Iaşi; în aceste condiţii, pe cer „spre Măgura Odobeştilor”, cum spune Părintele Ilie Cleopa, apare un ostaş imprevizibil, Sfântul Nicolae, care decide soarta Bătăliei! Pe scurt, cădea Mărăşeştiul, cădea Romania! şi cu toate acestea un an mai târziu avem România Mare!

Ion Bouraş a început războiul în 1913 prin trecerea Dunării şi l-a încheiat pe 4 august 1919 când armata română a izbăvit Ungaria de comunismul instaurat de Bella Khun şi a pus opinca şi tricolorul românesc pe parlamentul din Budapesta. Ion Bouroş a fost decorat de 7 ori, cea mai înaltă distincţie fiind Virtutea Militară! Regele Ferdinand a decorat personal Eroii de la Mărăşeşti; când ajunge în faţa lui Ion, Regele scapă decoraţia iar în timp ce Ion şi Regele stau drepţi unul în faţa celuilalt, Regina Maria se apleacă şi în timp ce îi prinde decoraţia în piept, exclamă: „Majestate soldatul român, nu se apleacă niciodată!” Reîntors din război Tata Moşu se însoară cu o floare, Bunica Floarea, care îi face 7 copii, primul copil numindu-se Nicolae. Pentru vrednicia sa, Tata Moşu a fost ales primar. Toţi eroii decoraţi cu Virtutea Militară aveau audienţă deschisă la Rege şi, în virtutea acestui fapt, Tata Moşu îl vizitează de două ori pe Regele Ferdinand Întregitorul şi obţine fonduri pentru construcţia Bisericii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, Biserica aşezată la poalele Vârfului Răiuţi, singurul toponim din România cu nume de Rai, cum afirmă Alexandru Vlahuţă în România Pitorească. Vă aşteptăm să sărbătorim împreună bucuria de a fi român! Cu cele mai bune doriri, Marcel Bouroş!”

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3988 secunde