"Misiune îndeplinită!" Voiajul istoric al navei - școală "Mircea" s-a încheiat

584

Articole de la același autor

Ambasadorul României pe mările și oceanele lumii, nava - școală "Mircea" s-a întors, ieri acasă, din marșul istoric care a marcat împlinirea venerabilei vârste de 80 de ani de când a intrat în serviciul Forțelor Navale Române. Au fost momente emoționante, în care părinții și-au îmbrățișat copiii revăzuți după trei luni de voiaj, iar marinarii și-au strâns în brațe iubitele.


8.500 de mile, 12 porturi, nouă țări, 179 de marinari la bord, 93 de zile pe mare… Marșul istoric al navei simbol a României s-a încheiat, miercuri dimineață, în dana militară a Portului Constanța. Bricul a fost primit în port pe acordurile muzicii militare. Fanfara Forțelor Navale Române a intonat marșul de întâmpinare.


Cu doar câteva minute înainte de ora 11, nava și-a făcut apariția la orizont, flancată de două remorchere. Urcați pe vele, marinarii i-au salutat cu urale pe cei care îi așteptau pe cheu. Cu greu au trecut minutele de așteptare până când tinerii cadeți și părinții s-au îmbrățișat, cu ochii în lacrimi.


Primul care a pășit pe pământul românesc a fost comandorul Gabriel Moise, comandantul marșului, care i-a raportat șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral dr. Alexandru Mîrșu, că misiunea s-a încheiat cu succes și cu toții s-au întors sănătoși.


"A fost un marș frumos, cu multe provocări și studenții pe care i-am avut la bord au avut ocazia să trăiască viața de marinar pe velier. Vremea a fost destul de bună, am navigat cu vele aproximativ 10% din distanța pe care am parcurs-o. La început a fost vremea puțin mai rea, în luna mai, când am plecat, dar studenții au avut timp să se acomodeze, să vadă ce înseamnă viața pe mare și să ajungă acum înapoi la Constanța un echipaj pregătit", a declarat și comandantul navei-școală "Mircea", comandorul Mircea Tîrhoacă. 


"Ambasador onorific în serviciul României"


Botezată după numele domnitorului Mircea cel Bătrân, nava-școală Mircea și-a îndeplinit toate misiunile primite, indiferent de vicisitudinile vremii și ale vremurilor. Admirată de zeci de mii de oameni din peste 120 de porturi în care a făcut escale, oferind masă, casă și poligon de instrucție marinărească pentru mai bine de 70 de generații de marinari militari și pentru cadeți străini din 11 țări, nava școală «Mircea» a primit, anul acesta, titlul de Ambasador onorific în serviciul României. "Este o titulatură bine-meritată, obținută prin eforturile depuse de toate echipajele acestei nave și de toți marinarii care au participat la marșurile de instrucție, de-a lungul timpului. Urmează o nouă provocare pentru Forțele Navale Române, prin care vom scrie o pagină deosebită din istoria țării noastre și din evoluția comunității navale române, pentru că pregătim realizarea unui marș al acestei nave în jurul lumii, planificat a se executa în perioada 2021 – 2022, pentru a marca un secol de la recunoașterea internațională a României Mari", a anunțat viceamiralul Alexandru Mîrșu.


Dincolo de momentul istoric, acostarea în dana militară a Portului Constanța a fost marcată de toată emoția celor prezenți: părinții, frații, surorile, iubiții, iubitele celor plecați de mai bine de trei luni de zile pe mare. Foarte bronzați, obosiți, dar extrem de fericiți, cadeții au povestit cu sufletul la gură experiențele unice prin care au trecut. Deși au recunoscut că nu a fost ușor, că cel mai mult le-au dus dorul celor de-acasă, spun că au avut parte de trei luni minunate.


"Pot spune că a fost o plăcere să particip în marșul istoric al bricului, deoarece ne-a ajutat să ne formăm ca echipaj și ca viitori marinari. Este începutul carierei noastre și aveam nevoie de această experiență. A fost greu pentru noi, dar am adunat foarte multe amintiri plăcute, așa că orice muncă a fost o plăcere", ne-a mărturisit student caporal Dragoș Drăgan.


93 de zile de marș
În perioada 5 mai - 7 august, nava-școală "Mircea" a parcurs peste 8.500 mile marine în 93 de zile de marș și a acostat în porturile Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franța), Rouen (Franța), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) și Istanbul (Turcia), unde au urcat la bord peste 12.000 de vizitatori.


Echipajul navei a fost format din 179 de membri, dintre care 57 de studenți de anul II ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", 32 de elevi din anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale "Amiral Ion Murgescu", cărora li s-au alăturat 14 cadeți străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franța, Polonia, Portugalia, Turcia și Ucraina.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6213 secunde