Misterul ansamblului megalitic Stonehenge

199
O scanare 3D revoluționară a ansamblului de pietre preistorice a arătat că celebrul complex Stonehenge, din Wiltshire, Anglia, a fost construit pentru ca imaginile sculptate să fie luminate asemenea unei expoziții, fiind demonstrată astfel importanța solstițiului de iarnă pentru civilizația preistorică.

Cea mai nouă tehnologie cu laser 3D a evidențiat atât noi dovezi ale importanței solstițiului de iarnă pentru creatorii pietrelor, cât și 71 de imagini noi care au devenit invizibile pentru ochiul liber din cauza alterării pietrei de-a lungul timpului, scrie "Daily Mail".

Această descoperire sugerează că meșterii lucrători în piatră au folosit cele mai bune materiale acolo unde razele soarelui urmau să atingă pietrele, asigurându-se astfel că vor străluci în timpul apusului soarelui de solstițiu de iarnă, sau la răsăritul din ziua cea mai lungă.

Scanarea cu laser a descoperit și alte sculpturi preistorice, inclusiv 71 de imagini cu capete de securi din Epoca Bronzului, cioplite în cinci din pietrele uriașe, numărul total de astfel de sculpturi descoperite la Stonehenge ajungând la 115.

Cercetătorii sunt de părere că pietrele erau, evident, menite să fie accesate din direcția nord-est, dinspre vechea alee procesională, înspre apusul de solstițiu de iarnă. Acest lucru arată importanța deosebită a fenomenului astronomic pentru oamenii preistorici, tradusă prin eforturile făcute pentru a crea un spectacol de efect pentru cei care veneau din nord-est.

Pietrele din cercul Stonehenge erau decorate doar pe suprafața care putea fi văzută din afara cercului, meșterii eliminând învelișul de culori maroniu sau gri pentru a expune materialul strălucitor, de culoare alb-gri, dededesubt. De asemenea, pietrele orientate spre nord-est sunt cele mai mari și mai uniform lucrate, iar vârfurile sunt foarte bine finisate în comparație cu cele din altă parte a Stonehenge-ului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Stire din Cultură-Educație : În vizită la întemeietorii Tomisului
Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Ioan Gyuri Pascu, la Constanța
Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Filme de week-end
Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Weekend-ul la teatru
Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Stire din Cultură-Educație : "Flirt" motivațional în Constanța
Pagina a fost generata in 1.2898 secunde