X

Momentele vieții, în expoziție la Muzeul de Artă Populară Constanța

410

Articole de la același autor

Dacă ajungeţi în zona Muzeului de Artă Populară Constanţa, nu ezitaţi să-i treceţi pragul. Aici, printre sutele de obiecte din patrimoniu, veţi redescoperi o extraordinară lume a satului, bogată în obiceiuri, rituri şi ceremonialuri. Dintre acestea, cele mai importante sunt cele care surprind principalele momente din viaţa omului: naşterea, nunta şi înmormântarea. Expoziţia este plasată în două săli de la parterul muzeului şi surprinde, cum spuneam, principalele momente din viaţa omului, dar și întâmpinarea Ursitoarelor, botezul, copilăria, drumul către maturitate, timpul căsătoriei, momentele importante ale nunţii (peţit, logodnă, zestre, chemarea la nuntă, însemnele şi podoabele nunţii etc).

„Naşterea unui copil a fost privită întotdeauna ca o binecuvântare, copiii fiind cei care trebuiau să perpetueze spiţele de neam. Tocmai de aceea, în lumea satului, femeile cu copii erau considerate ca fiind binecuvântate. Apoi, nunta este una dintre manifestările tradiţionale, care antrenează întreaga obşte, marcând unul dintre cele mai semnificative momente din viața omului şi a colectivităţii căreia îi aparţine”, au explicat muzeografii.

A treia etapă importantă din viaţa omului este moartea, un moment de mare tristeţe, care marchează despărţirea de cei dragi şi trecerea în lumea de dincolo. Pentru a ilustra aspectele legate de riturile de trecere, în cadrul expoziţiei aveţi ocazia să studiați un costum de doliu din Dobrogea, o mască funerară din Vrancea, cruci de mână, ţesături, precum şi vase ceramice folosite în ritualul de pomenire a morţilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6178 secunde