Mormântul de incinerație - exponatul acestei luni, la Muzeul de Istorie

177
Mormântul de incinerație - exponatul acestei luni,  la Muzeul de Istorie - mormantuldeincineratie-1473420128.jpg

Articole recomandate

În cadrul seriei "Exponatul lunii", la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este prezentat inventarul unui mormânt de epocă romană timpurie, descoperit anul acesta, în luna iunie, în perimetrul anticului Tomis.

Mormântul cu inventarul corespunzător datează din secolul I p.Chr. și a fost descoperit la o adâncime de circa 3,20 m față de actualul nivel de călcare, într-o zonă ce pare să fi fost un cvartal de locuințe dintr-un cartier al orașului Tomis, localizat între sediul actualului Tribunal Constanța și statuia Lupei Capitolina, zonă în care au fost efectuate, în intervalul aprilie - iulie, cercetări arheologice preventive.

Mormântul este orientat pe direcția est-vest și reprezintă până în acest moment cea mai veche intervenție antropică din perimetrul cercetat. Este un mormânt de incinerație, având groapa ovală și ușor albiată, ofrandele fiind depuse în șanțul de tiraj, fără protecție de țigle. Din cenușa rugului au fost recuperate, pe lângă oasele calcinate ale defunctului, un număr de patru vase ceramice, fragmentele unui opaiț ceramic și un unguentarium mic de sticlă, spart parțial.

Inventarul recuperat constă din următoarele tipuri de vase, comune în epocă și frecvent utilizate în ritul funerar: ulcior, kantharos, bol și castron.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6398 secunde