Morminte din preistorie, descoperite la Mireasa

1565
2

Articole de la același autor

Cercetările de arheologie preventivă, datorate construirii unui parc eolian, din Târgușor - Mireasa, în zona unui tumul - movilă funerară, au scos la iveală o necropolă din epoca bronzului (de acum 4.000 - 4.500 de ani) înconjurată de alta,

mai recentă de epocă medievală, secolele IX - X.


Cătălin Dobrinescu, specialist în epoca bronzului și coordonator de lucrări, ne-a dezvăluit din descoperirile săpăturilor de la Mireasa. Tumulul, datat din epoca bronzului, conține 12 morminte. Unul central și 11 dispuse în jurul lui, în cerc. Datarea mormintelor s-a făcut prin analogii cu alte descoperiri similare din sud-estul României și din zona nord-pontică.  După cum ne-a explicat arheologul, tumulul era construit la decesul unui personaj de vază al obștii. Ulterior, cei care-și dădeau sufletul în comunitate erau îngropați tot acolo, în jurul căpeteniei. Ca ritual de înmormântare, aceștia erau înhumați chirciți, poziția fetusului sugerând, probabil, pregătirea de a renaște, credința în ideea învierii. Aceeași credință este indusă și de ocrul roșu găsit pe oseminte, "substanță minerală care sugerează sângele, viața, specific populațiilor nord-pontice din acea perioadă", ne-a explicat arheolo-gul.  Legat tot de ritualul de înhumare de acum 4.500 de ani, unele morminte au încăperea funerară (groapa propriu-zisă) protejată cu bârne de lemn. Bârnele aveau rolul unui capac de coșciug. Un lucru de mirare însă este că lemnul a rezistat peste patru milenii. Legat de vârsta sau sexul celor ce-au fost îngropați acum 4.000 de ani pe aceste locuri vor putea spune mai multe antropologii, însă unul dintre morminte a atras atenția în mod deosebit, în el fiind găsiți un minor și un adult, probabil mama și copilul.  Din observațiile arheologilor, mormântul central a fost jefuit, dar nu s-a stabilit cu exactitate când.  Lipsa inventarului funerar precum și lipsa aparentă a altor urme (așezare în zonă) sugerează o populație pastoral-nomadă din zona pontică, singurele vestigii ale trecerii acestora prin Dobrogea fiind acești tumuli.  La baza movilei, arheologii muzeului constănțean au des-coperit o altă necropolă, mai extinsă, medievală ce conține 160 de morminte din secolele IX - X d.Ch.  Unele morminte sunt orientate clar est-vest, osemintele având mâinile întinse pe lângă corp sau dispuse pe bazin și capul îndreptat spre apus, elemente ce pot fi conforme tradiției creștine. Din ele, circa 10 morminte sunt conturate cu bolovani de șist.

"Interesant este însă faptul că, deși în curs de creștinare, oamenii au păstrat tradiția de a se în-mormânta lângă un tumul, chiar la o distanță de 3.000 de ani", ne-a subliniat arheologul.  Numărul mormintelor indică existența unei comunități destul de mari, însă posibil tot nomade, în lipsa indicațiilor de așezare și a obiectelor funerare. Tumulii care jalonează Dobro-gea de-a lungul și de-a latul ei (movilele funerare și nu cei de semnalizare), foarte puțin cercetați de arheologi până acum, încep din epoca bronzului și ajung până la începutul mileniului II d.Ch. Ultimele populații care au construit acești tumuli sunt triburile de pecenegi și de cumani. Chiar dacă alte urme fizice nu au lăsat, în afara movilelor, numele lor s-a păstrat în toponimia zonei, ca de exemplu, Pecineaga și Comana. Săpăturile vor continua pentru încă aproximativ o lună, după aceea urmând a se trece într-o altă fază a cercetării: încadrarea culturală, studiul antropologic și publicarea rezultatelor. Colectivul de arheologi care lucrează la această cercetare este compus din Cătălin Nopcea, Laurențiu Radu, Marius Lascu, Vitalie Bodolică și Cătălin Dobrinescu.



Comentează știrea

admirator
20 septembrie 2012
ei, ashi

lemnul in tumuli este o prezenta constanta; nu-i de mirare; chiar la inmormintari mai vechi; poate pentru ei sa fie mirare... sa mai citeasca; inmormintarile secundare sunt fie ulterioare, fie simultane cu inmormintarea principala (diferite jertfe umane); asta se stabileste dupa situatia stratigrafica. De unde pleaca groapa ... daca tumulul s-a demantelat si s-a sapta "iepureste"... pauza stratigrafie! Se cerceteaza inventarul, daca exista. Daca nu, zice si el ce stie! Halal arheologie! Nu vada nici un martor cu stratigrafia linga nici un obiectiv... cine i-a invatat pe astia sa sape? cine le-a dat voie sa lucreze asa?

admirator al admiratorului
23 septembrie 2012
ei ashi ,cata inteligenta!

Prietene tu ai pareri in toate de la limitatoare de viteza la arheologie. Se pare ca esti un fel de parerolog de serviciu. Esti oare platit sa te bagi in seama zilnic sau o faci din frustrare? Revenind, daca esti atat de "informat" poate dai si exemple pentru Dobrogea ba chiar poate ne spui si de inmormantari mai vechi ,poate chiar sapate de tine eventual ca vad ca te pricepi la martori si stratigrafie.Ai reusit tu sa-ti seama dintr-o poza ca nu s-au efectuat sapaturile conform normelor? Ai aruncat "iepureste " o privire pe o poza si te crezi mai informat?

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Martie 2012
Stire din Cultură-Educație : Tunelurile secrete ale Constanței
Pagina a fost generata in 1.8678 secunde