Muzeele constănțene și-au redeschis porțile de aproape o lună, dar, din păcate, numărul celor care le trec pragul este cu mult mai redus, comparativ cu anii anteriori. În anii trecuți, în această perioadă a anului, muzeele erau asaltate atât de constănțeni, cât și de turiști. Anul acesta, însă, situația este total diferită. Deși măsurile de relaxare permit deplasarea și implicit vizitarea instituțiilor de cultură, cifra celor interesați de acest lucru este extrem de redus.
La Muzeul de Artă Populară, ca de altfel la toate celelalte muzee, au fost luate toate măsurile de protecție anti Covid-19. Cu toate acestea, abia dacă intră în instituție 20-30 persoane pe zi.
Directorul muzeului, Maria Magiru, spune că, anul trecut, de exemplu, oamenii veneau și datorită paletei diversificate de activități cu care îi întâmpinau pe toată durata sezonului estival.
"Noi organizam, în fiecare an, în luna iunie, o mulțime de manifestări culturale, Ziua Iiei, evenimente care promovau meșteșugurile populare etc. Anul acesta, nu le mai putem organiza, iar acestea atrăgeau publicul. Vara, aceste activități erau organizate în fața muzeului, dar, în 2020, toate activitățile noastre au fost limitate de măsurile anti Covid-19. Nu putem face nimic în fața sediului, pentru că acolo nu pot fi luate măsuri de distanțare, este greu. În muzeu, toate aceste măsuri sunt respectate, dar, pentru manifestări organizate în aer liber, nu avem cum să procedăm. Sperăm, totuși, să le putem face în luna august.
Mai mult decât atât, noi ne bazam pe grupurile de turiști străini, care veneau prin agenții, la muzeu; or, acum nu mai avem nici picior de turist străin! Anul trecut, pe vremea aceasta, aveam deja serii de grupuri care ne treceau pragul, chiar din luna mai. Aveam ateliere muzeale, grupuri de copii care ne vizitau, dar toate s-au anulat odată cu pandemia", a declarat, pentru "Cuget Liber", Maria Magiru.
Cetățile din județ, luate cu asalt
La rândul său, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), cerc. șt. Sorin Colesniuc, a recunoscut că și instituția pe care o conduce se confruntă cu aceeași situație. În schimb, oamenii au preferat să plece în mici excursii prin județ și, cu această ocazie, au vizitat și cetățile din zonă.
"Foarte mulți au mers la Histria și Adamclisi. Personal, eu am mers, în week-end, la Adamclisi, unde parcarea era plină de mașini și toată curtea monumentului, plină de oameni.
La muzeu și la Edificiul Roman cu Mozaic, am avut vizitatori, dar mai puțini. În continuare, îi sfătuim pe constănțeni, dar și pe turiști să meargă la cele două destinații menționate. În plus, ei se pot deplasa la Capidava, doar că acolo sunt încă în curs de derulare lucrările de reabilitare și conservare. Poate fi, însă, vizitat exteriorul cetății, fără interior.
De asemenea, la Hârșova există un alt proiect în derulare, dar cei interesați pot admira partea exterioară a cetății Carsium. Totodată, pot fi vizitate Castrul fortificat de la Albești, dar și cetatea Ulmetum de la Pantelimon", a adăugat directorul MINAC.
XXX
Numărul vizitatorilor a scăzut și la Muzeul de Artă Constanța. Aici, a precizat directorul Doina Păuleanu, abia se strâng, la final de zi, pe toate secțiile muzeale, în jur de 50 de persoane.
"Acesta este nivelul vizitatorilor noștri. La noi vin doar cei care au un anumit nivel de cultură și care au interes pentru așa ceva", a completat criticul de artă.