Muzeele constănțene, transformate în shaorma cu de toate

1183
Consilierii județeni au aprobat, ieri, proiectul prin care cultura constănțeană este desființată, sau, eufemistic vorbind, reorganizată.
Astfel, au fost aprobate desființarea Operei, și absorbirea Orchestrei, a Baletului Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" și a Teatrului pentru Copii și Tineret de către Teatrul de Stat Constanța. Totodată, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a preluat Muzeul de Artă, iar Școala Populară de Arte și Meserii a absorbit Universitatea Populară și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.
În ceea ce privește "reorganizarea muzeelor", așa cum este menționat în proiectul CJC, aceasta s-a făcut fără avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor din cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, așa cum prevede Legea muzeelor și colecțiilor nr. 311 / 2003. Astfel, la art. 30, alin. 2, este menționat că "orice reorganizare a muzeelor sau colecțiilor publice de drept public care se află în subordinea autorităților administrației publice locale se aprobă prin hotărârea autorităților publice tutelare, cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, cu avizul prealabil al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor".
Comisia în cauză nu a fost, însă, consultată de CJC în problema reorganizării, fapt care ne-a fost confirmat de unul dintre membrii săi, Carmen Brad. Potrivit acesteia, ultima ședință a Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor a avut loc pe data de 6 iulie, iar situația instituției constănțene nu s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței.
Consultată în privința reorganizării nu a fost nici dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă, care a aflat din gura târgului că a fost scoasă la pensie, și nu de la reprezentanții Consiliului Județean. Nici de această dată, ei nu au avut minimum de considerație pentru un om de cultură care a scris istoria Constanței, și care și-a dedicat 39 de ani din viață unei instituții apreciate pe plan național.
Tot ieri, pe site-ul Consiliului Județean au fost publicate organigramele noilor "entități" formate, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie urmând să aibă următoarele secții: Secția Arheologie Preventivă, Secția Marketing, Expoziții și Valorificarea Imaginii Patrimoniului, Secția Cercetare, Dezvoltare și Proiecte și Compartimentul financiar - contabil și resurse umane, alături de cele două posturi de conducere - Director general și Director economic.
Titlurile compartimentelor, așa cum au fost ele concepute pentru organigramă, nu lasă, totuși, de înțeles, unde se regăsește Muzeul de Artă. Contactat în această problemă, dr. Gabriel Custurea, directorul MINAC, ne-a spus că Muzeul de Artă va face parte din secția Marketing, Expoziții și Valorificarea Imaginii Patrimoniului, explicând neclaritatea organigramei prin faptul că CJC "a tot stâlcit-o".
Organigrama este atât de complicată, încât nu se știe cum vor fi dispuse posturile, în condițiile în care cele două muzee au specific diferit: "Cei 13 oameni ai Muzeului de Artă sunt disipați în secțiile muzeului și, probabil, cei de la secția de Arheologie Preventivă vor trebui să vorbească despre Grigorescu și cei de la secția de Artă despre arheologia preventivă", consideră dr. Doina Păuleanu.
Deși există unele dubii dacă Muzeul de Artă va continua să existe, Gabriel Custurea respinge ideea de desființare totală a instituției, accentuând faptul că "nu dispare nimic", și că "lucrările rămân la locul lor". Totodată, el este nemulțumit că are în subordine o instituție "plină de datorii" cum e Muzeul de Artă, dar și de faptul că o treime dintre angajații MINAC au fost disponibilizați. Mai mult decât atât, el ne-a anunțat că muzeele de la Adamclisi, Hârșova și Histria se vor închide, probabil, din iarnă. De asemenea, Gabriel Custurea a declarat că la Muzeul de Artă vor avea loc în continuare expoziții, cu mențiunea: "Măcar să vină pictori să ceară acest lucru".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3692 secunde