Muzeul Satului de la Dervent va fi extins. „Am găsit înțelegere la părintele stareț Andrei”

1726

Articole de la același autor

În ultimii ani, au fost efectuate zeci de cercetări etnografice privind arhitectura tradiţională din Dobrogea. În cadrul acestor cercetări susţinute de specialiştii Muzeului de Artă Populară din Constanţa a fost cuprins şi Muzeul Satului Dobrogean de la Mănăstirea Dervent.

„Cercetarea etnografică în Dobrogea începută în deceniul şapte al secolului XX, a cunoscut în evoluţia sa etape importante. În primul rând, au fost alcătuite colecţiile de artă populară dobrogeană ce au constituit nucleul Muzeului de Artă Populară, deschis la Constanţa, în anul 1975. În felul acesta au fost salvate dovezi de cultură materială şi spirituală de pe pământ dobrogean, înainte ca acestea să rămână doar în amintirea localnicilor. În toţi aceşti ani, s-a avut ca preocupare permanentă studiul arhitecturii tradiţionale din Dobrogea şi conservarea acesteia. Deşi planul de cercetare s-a realizat şi a fost întocmită documentaţia necesară privind tipologia aşezărilor, evoluţie, arhitectură, gospodărie, acesta nu s-a putut concretiza prin conservarea in situ a unor monumente de arhitectură tradiţională specifică, negăsindu-se calea legală de finanţare a acestui proiect. Şi totuşi s-a găsit înţelegere şi sprijin la Mănăstirea Dervent, prin părintele stareţ Andrei, care ne-a propus organizarea unui Muzeu al Satului Dobrogean pe pământul mănăstirii, într-un spaţiu special amenajat, în spatele stăreţiei, la graniţa cu fluviul Dunărea. Cu sprijinul său şi altor specialişti prezenţi la mănăstire, am reuşit să strămutăm o primă gospodărie dintr-o aşezare veche a Dobrogei, Oltina, menţionată pentru prima dată în defterul de la 1573”, ne-a declarat directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru.



Specialistul a precizat că această casă are temelia zidită din piatră de carieră, pereţii din chirpici şi acoperişul din olană. Deci, este tipul de casă tricelulară cu prispă la faţadă şi foişor dispus în ax, reprezentativ pentru aşezarea respectivă.

Piesele vor constitui punct de atracţie pentru vizitatori

În ceea ce priveşte planurile de extindere la Muzeul Satului de la Dervent, acestea au început deja. Construcţia la o anexă gospodărească tip şopron, cu stâlpi de lemn şi acoperiş de olană, pentru depozitarea unor piese masive din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanţa: teascuri, corâte, folosite la zdrobitul strugurilor şi obţinerea vinului. Ele au făcut parte din expoziţia permanentă a Muzeului Viei şi Vinului de la Murfatlar, care s-a desfiinţat în anul 2018, iar piesele au fost duse la Muzeul Satului Dobrogean.



Imediat ce anexa gospodărească va fi gata, piesele vor fi expuse în acest spaţiu, constituind punct de atracţie pentru vizitatorii muzeului de la Dervent. Directorul muzeului constănţean a adăugat că aceste piese de peste o sută de ani vechime au aparţinut unui mare moşier din zona Ostrov, care deţinea mii de hectare de vie. Prin aducerea lor în acest spaţiu, se poate spune că s-au întors în locul de unde au plecat, mănăstirea Dervent fiind situată la mai puţin de trei kilometri de Ostrov.

De asemenea, în curând se va amplasa în imediata vecinătate a casei o fântână la fel de veche, aşezată cândva între Canlia şi Pârjoaia (denumirea veche a satului Izvoarele). 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7102 secunde