Nicolae Caratană, readus în atenție de editura Ex Ponto

370
Antologia "Lampadoforie", semnată de poetul Nicolae Caratană, a fost lansată miercuri, la Pavilionul Expozițional din Mamaia, în cadrul Târgului Estival Mamaia 2009. Îngrijitorul ediției este Vasile Dimaca, nepotul poetului, prezent la eveniment alături de prof. univ. dr. Nicolae Rotund, Ioan Popișteanu (președintele de onoare al Târgului Estival), Ovidiu Dunăreanu (președintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor) și de poetul Sorin Roșca.
Nicolae Caratană s-a născut în 1914, în Macedonia, emigrând, la vârsta de 14 ani, în Cadrilater, alături de părinții săi. A participat activ pe frontul de est al celui de-al doilea război mondial, de unde s-a întors rănit.
A fost arestat prima dată în 1948, și eliberat după câteva luni. Continuă să fie urmărit de comuniști, fiind arestat din nou (o perioadă o petrece și la Canal), pentru ca, ulterior, să locuiască în câteva sate din câmpia Bărăganului, ca domiciliu obligatoriu. În 1957 este arestat pentru a treia oară, petrecând detenția în mai multe închisori, până în 1964, stingându-se din viață în 1992.
A debutat la vârsta de 58 de ani, cu o vastă cultură și o experiență de viață pe măsură. În ciuda debutului tardiv, poetul Caratană a reușit să se impună ca un poet cu forță de expresie, avându-i drept modele pe Arghezi și pe Blaga: "Poezia nu trebuie substituită vieții. Nicolae Caratană nu a scris aceste volume ca urmare a vieții lui în spațiul dobrogean. El a scris poezii pentru că are fibră de poet. Influențele care i-au afectat în mod fericit poezia se datorează lecturilor sale și marilor modele pe care le-a urmat: Tudor Arghezi și Lucian Blaga", a spus prof. univ. dr. Nicolae Rotund. Profesorul a punctat, de asemenea, importanța mitului pentru poet: "Nicolae Caratană a înțeles că mitul ne poate salva de la durerea timpului pe care îl trăim. Timpul ne arată cât de pernicioși suntem, dar, în același timp, el este cel care ne și salvează".
Ovidiu Dunăreanu a apreciat forța poetică prin care s-a distins Nicolae Caratană, precum și capacitatea acestuia de a se căuta și a se găsi prin poezie: "Este unul dintre cei mai valoroși poeți pe care i-a dat spațiul dobrogean: profund, matur, cu o poezie eruptivă, neliniștită și dureroasă, ca și omul care o scrie".
Poetul Sorin Roșca a vorbit, la rândul său, despre personalitatea lui Nicolae Caratană, despre care a spus că este "unul dintre cei mai importanți poeți care au viețuit și au creat la Constanța. Era un tip taciturn, întrucât cele trei sezoane de pușcărie și de Canal l-au făcut să devină circumspect cu cei din jur".
Nicolae Caratană a debutat în 1972, cu volumul de versuri "Lampadoforie", la editura Cartea Românească, al cărei director era, pe atunci, Marin Preda. Astăzi, antologia cu același titlu reunește cele mai reprezentative creații ale poetului, fiind publicată la editura Ex Ponto.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.772 secunde