O tapiserie de 11 m, donată de Șerbana Drăgoescu, va fi expusă la Muzeul de Artă

1480
O tapiserie de 11 m, donată de Șerbana Drăgoescu, va fi expusă la Muzeul de Artă - 064293da1a7bce84f85792ad2f7b9e5c.jpg
Cunoscut și apreciat artist la nivel național și internațional, Șerbana Drăgoescu, fiica regretatului pictor Radu Drăgoescu, a donat Muzeului de Artă Constanța o tapiserie de 11 m lungime și 3 m lățime, la care a lucrat timp de 9 ani. Aceasta va fi expusă la Muzeul de Artă săptămâna viitoare.
Povestea pe care a "țesut-o" pe parcursul atâtor ani se intitulează "Punctul" și e secționată pe cinci părți, pe fondul credinței artistei în faptul că pământul are cinci cicluri de dezvoltare, ultimul începând cu venirea lui Iisus Hristos pe pământ. Tapiseria este impregnată de simbolism, cel mai puternic fiind reprezentat de cele două aripi - semnul dumnezeirii -, umbra lor părând a reprezenta un Crist răstignit.
Realizată în tehnica haute – lisse (cu ajutorul războiului de țesut vertical), "Punctul" este cea mai mare tapiserie creată de Șerbana Drăgoescu. A decis să o doneze Muzeului de Artă, pentru care are o afinitate specială, instituția constănțeană găzduindu-i expoziții personale, dar și lucrări semnate de tatăl său, Radu Drăgoescu. "Sunt foarte legată de acest muzeu, dar și de mare", ne-a spus artista.
Născut la Paris, în 1914, Radu Drăgoescu urmează cursurile liceului "Janson de Sailly" și pe cele ale Academiei de Pictură - Sculptură "Julian" din capitala Franței, iar în 1939 devine licențiat al Universității din București, Facultatea de Litere și Filozofie. În 1943 se naște fiica sa, Șerbana, alături de care va expune, în 1978. A predat desenul la câteva școli din Dolj, în 1951 devenind membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP). La 60 de ani devine pasionat de problematica șahistă pentru ca, în 1990, să fie declarat Maestru al sportului la compoziție șahistă.
Anul trecut, la 10 ani de la dispariția lui Radu Drăgoescu, Muzeul de Artă Constanța a găzduit expoziția retrospectivă "De la pictură la șah și invers", dedicată artistului, ale cărui lucrări au fost necunoscute publicului, în timpul vieții, datorită discreției care îl caracteriza. Cu acel prilej, Șerbana Drăgoescu a donat muzeului constănțean cinci lucrări semnate de tatăl său.
Șerbana Drăgoescu este originară din Craiova, în perioada 1963 -1969 urmând cursurile Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din București.
În 1977 a primit diploma de onoare la Cvadrienala de Artă Decorativă de la Erfurt, în 1979 a fost distinsă cu Premiul UAP pentru artă decorativă, iar în 2001 a obținut premiul pentru textile, tot din partea UAP.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8789 secunde