Obiceiuri la sărbătoarea Sfinților Împărați

261
Obiceiuri la sărbătoarea Sfinților Împărați - sfintiiimparaticonstantinsielena-1400605651.jpg

Articole recomandate

L Redacția "Cuget liber" urează tuturor celor care își serbează onomastica astăzi multă sănătate!


Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena, care se celebrează anual la 21 ale lunii mai este, se pare, cea mai mare sărbătoare creștină a bisericii ortodoxe din această lună.

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. Despre Împărăteasa Elena se spune că a fost prima femeie care și-a eliberat sclavii și a ajutat creștinii persecutați.

În calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Tradiția populară ne spune că în această zi păsările de pădure își învață puii să zboare.

Există, în ziua de Constantin și Elena, și o serie de obiceiuri și superstiții, care fac referire la vara ce urmează să-și facă apariția, și anume: mulți agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului, în unele regiuni ale țării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se vorbește că tot ce se seamănă după această zi se va usca, podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii, ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului, femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu aghiazmă, pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin acest foc obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

Sfântul Constantin a venit pentru creștinii crunt prigoniți vreme de două secole ca o binecuvântare din partea lui Dumnezeu. Datorită împăratului Constantin și a mamei sale Elena, creștinismul a intrat într-o perioadă de maximă înflorire, numită de cercetători "Epoca de aur", în care oameni sfinți și minți luminate, cum ar fi Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul, au expus în operele lor doctrina și spiritul creștin autentic, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.

Peste 1,1 milioane de femei și aproximativ 640.00 de bărbați își sărbătoresc onomastica de Sfinții Împărați Constantin și Elena, informează Ministerul Administrației și Internelor.

Dintre cei 1.800.634 de români care își serbează onomastica de Sfinții Constantin și Elena, 640.518 sunt bărbați și 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor (MAI).

Dintre femeile care își sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana și 69.944 se numesc Lenuța. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanța, 26.811 au numele Constantina, 4.279 - Leana și 1.467 - Nuți.

Majoritatea bărbaților, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alți 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbați se numesc Costin, 10.487 - Costinel, 635 - Costi și 315 - Costeluș.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 25 Ianuarie 2014
Stire din Cultură-Educație : Sărbătoarea Sfântului Bretanion
Luni, 23 Decembrie 2013
Stire din Social : Cât ne costă masa de Crăciun
Pagina a fost generata in 0.4344 secunde