Ora de Religie în școli încă naște discuții: "Directorii sunt obligați să primească cereri"

2240
31
Ora de Religie în școli încă naște discuții:

Articole de la același autor

La mai bine de o lună de la începerea anului școlar, în unitățile de învățământ constănțene încă există părinți care reclamă faptul că în orarul copiilor nu le-a fost cuprinsă ora de Religie.


E drept, nu sunt prea mulți, majoritatea provenind din clasele a V-a sau a IX-a care au cunoscut oarece "migrări".


Inspectorul școlar de specialitate Religie, prof. Daniela Stan, declara că s-au înscris circa 93% din elevii constănțeni. "Directorii unității de învățământ au obligația să le asigure elevilor doritori această oră. Le reamintesc că Religia nu este o materie opțională, ea face parte din trunchiul comun. Chiar dacă își exprimă opțiunea și acum, după termenul stabilit, elevii au acest drept", a mai adăugat același inspector.


"Participarea se face în scris"
Reamintim că poziția oficială susținută de Patriarhia României, comunicată la puțin timp de la începerea anului școlar, a fost că "opțiunea în vederea participării la ora de Religie, odată exprimată, rămâne valabilă pe toată durata școlarizării, cu excepția exprimării în scris a schimbării opțiunii, pentru evitarea obstacolelor birocratice și umilitoare pentru părinți prin reînscrierea anuală sau pe cicluri de învățământ". 


De asemenea, conform metodologiei, cererea de înscriere la ora de Religie trebuia "de regulă" depusă până în luna decembrie, de către elevii care nu au apucat să le depună anul trecut și că cererea este valabilă până când elevul se răzgândește și depune cerere de retragere. Altfel ea rămâne valabilă nu numai pe durata unui ciclu de învățământ, ci până la sfârșitul clasei a XII-a. "Nu e corect și normal ca instituția de învățământ să ceară anual să se redepună cererea de participare la ora de Religie", au declarat reprezentanții Ministerului Educației.


Controversată mai ales din cauza mo-dului în care unii profesori au înțeles să predea această materie, transformând personaje biblice în bau-bau sau aducând în discuție, colateral, povețe din care mai ales cei mici nu au prea înțeles mare lucru, ora de Religie face parte din trunchiul comun și nu a trecut în categoria opționalelor. 


Chiar Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, s-a implicat în discuțiile cu profesorii de religie constănțeni. Cel mai mult contează, însă, deschiderea celor de la catedră către o cultură generală vastă, care să le permită să depășească buchia manualului și să îi ajute pe cei din bănci să înțeleagă de ce au nevoie să participe la ora de Religie.


Comentează știrea

31 comentarii. Pagina 4 din 4. Click pe pagina dorită : 1 ...3 4 
yy
14 noiembrie 2015
natura umana

asa suntem noi, unii oameni, ne consideram detinatorii adevarului absolut! Si aruncam cu pietre in ceilalti, doar pentru ca nu gandesc la fel ca noi! Asa facem si cu elevii: incercam sa le insuflam ideea ca numai noi avem dreptate, ca trebuie sa preia intocmai "invataturile" noastre, ale profesorilor! Nu intelegem ca au si ei creier si ca pot sa-si formeze si ei o viziune asupra vietii, religiei, stiintei, etc! Oare cand o sa iesim din sfera traditionalismului, a prejudecatilor si a buchiei cartii? Dati-le copiilor libertatea de gandire, libertatea exprimarii propriilor convingeri! Ajutati-i, indrumati-i, dar nu-i tineti legati de "lumea voastra", dragi adulti atotstiutori!

Răspuns la: raspuns
Adăugat de : BogdanWP, 13 noiembrie 2015
Priviti specimenul de credincios fanatic convins. Tot ce nu e ca el , e opus lui . Tot ce nu e religios , e satanist. Sa nu fi credinctios inseamna...
31 comentarii. Pagina 4 din 4. Click pe pagina dorită : 1 ...3 4 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 29 Aprilie 2015
Stire din Cultură-Educație : Noi decizii legate de ora de religie
Marţi, 17 Februarie 2015
Stire din Cultură-Educație : Noi discuții despre ora de religie
Pagina a fost generata in 0.3791 secunde