Ornamentele Cazinoului, restaurate cu migală şi pasiune

240

Articole de la același autor

Se lucrează zi lumină la reabilitarea Cazinoului de pe faleza Constanţei, atât în interior, cât şi în exterior. Pe zi ce trece, Cazinoul conceput de arhitectul Daniel Renard îşi recapătă strălucirea de altădată. Lucrările sunt în stadiu avansat, iar, în paralel, restauratorii se ocupă de ornamentele care fac această clădire atât de specială.

Prezent zilnic pe șantierul de la Cazino, arh. Radu Cornescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților Dobrogea, supraveghează lucrările şi monitorizează fiecare etapă a reabilitării. Acesta a precizat că, pentru refacerea ornamentelor a fost nevoie de proceduri speciale, astfel încât să le fie păstrată frumuseţea de odinioară.



„La exterior, în afară de turnuri, majoritatea ornamentelor au fost ori recondiționate ori înlocuite, în funcție de starea în care se găseau. Expresia exterioară a Cazinoului din Constanța relevă ordinea spațială interioară, atât prin compoziția volumelor (organizarea în trepte, piramidală), cât și prin traforarea fațadelor cu șiruri de arcaturi, cu ferestre, două dintre ele uriașe, dominante. Una în formă de potcoavă turtită recurbată, aflată pe fațada principală dinspre oraș (fereastra-scoică), ne prezintă marea sală a Cazinoului, cealaltă - pusă pe verticală cu un arc semicircular, așezat în axul fațadei laterale dinspre port, luminează scara monumentală ce duce la Sala de Spectacole. Fațadele sunt ornamentate echilibrat și scot în evidență plasticitatea sculpturală a formelor: arcele ce unesc coloanele; inserțiile de pe fațade sunt ornamente cu motive florale ori cu motive simbolice inspirate din fauna marină - scoici, delfini sau chiar din mitologie - un fel de himere marine. Este prezentă și tehnică marină - prove de corăbii, catarge, globuri terestre cu cercuri de sextant“, explică specialistul.

Majoritatea acestor inserții în stil Art Nouveau erau degradate, crăpate sau descompletate, astfel că specialiștii constructorului au luat mulaje de pe ornamentele neafectate și apoi au creat replici, folosindu-se ca material microbetonul.



Materiale speciale, adaptate mediului salin

Potrivit arhitectului Radu Cornescu, ornamentele au fost fixate în locul celor degradate, folosindu-se ancore din fibră de sticlă, încastrate adânc în pereții de fațadă. Odată montate, ele au fost finisate și vopsite cu materiale speciale care să reziste la acțiunea distructivă a mediului salin, aceleași cu care se vor finisa toate fațadele.

În paralel cu restaurarea ornamentelor de pe fațade, se lucrează și la cele din interior, pe măsură ce se termină lucrările de reamenajare a spațiilor interioare.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4099 secunde