Picturi celebre, scoase la lumină. Muzeul de Artă, redeschis publicului

326
2

Articole de la același autor

Închis pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare în noiembrie 2014, Muzeul de Artă Constanța și-a redeschis, vineri, porțile, în prezența unui public numeros. Directorul instituției, Doina Păuleanu, a anunțat că întreg spațiul a fost reconfigurat, tocmai pentru a oferi vizitatorilor o surpriză de proporții. 


Cei care vor trece pragul instituției, vor găsi un muzeu cu un alt aer, mai proaspăt, cu o altfel de viziune. Întreg spațiul de la parterul muzeului este dedicat lui Nicolae Grigorescu, întâi stătătorul școlii naționale de artă. Fondatorului picturii române moderne i-au fost dedicate toate sălile de la parter, iar semnătura sa supra-dimensionată pe peretele lateral demonstrează importanța lui Grigorescu pentru arta românească și calitatea sa de ctitor. Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului XX, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești. Astfel, declară Doina Păuleanu, întreg secolul XX a fost transpus și-n celelalte săli și celelalte spații ale muzeului. 


Lucrările care nu au intrat în expoziția de bază formează obiectul manifestării expoziției "Muzeul de depozit". Lucrări care nu se văd destul de des, purtând semnăturile lui Tonitza, Pallady ori Pătrașcu, vor putea fi admirate de iubitorii de artă. 


Conducerea muzeului își propune să verniseze în fiecare an o asemenea expoziție, care să scoată lucrări valoroase din depozit. Scopul acestei reorganizări este de a prezenta publicului larg datele fundamentale ale școlii moderne de aur. Păuleanu a subliniat că zestrea patrimonială a muzeului de la malul mării în raport cu celelalte instituții de profil este incomparabilă. 


Prezent la eveniment a fost și prof. univ. dr. Ioan Opriș, care a avut, din păcate, un accident pe autostradă, în drum spre litoral. Cu toate acestea, Opriș, un cunoscător exhaustiv al muzeelor, a ajuns teafăr la deschiderea oficială. "Directorul Doina Păuleanu surprinde! Introduce o nouă viziune. A dat o nouă noțiune muzeografiei contemporane, care se leagă de dinamismul muzeului", a declarat Opriș. 


În cadrul evenimentului, Ioan Opriș, liderul cercetării muzeologice din România, a lansat volumul "Muzeograme vechi și noi", volum care transmite gânduri către cei care fac restaurare, precum și o serie de idei colecționarilor de artă. "Dobrogea este o mică Românie", a declarat Opriș, amintind Muzeul de la Topalu, este cel mai important muzeu dintr-o localitate a României. În același timp, Opriș a criticat lipsa de interes a autorităților locale față de bogăția culturală a zonei. 


Tot vineri, a fost vernisată și expoziția "Scara cu flori", aparținând artiștilor UAP de la malul mării. Constănțenii s-au obișnuit cu tradiționala expoziție "Scara cu flori", care cuprinde lucrări în ton cu anotimpul în care suntem. Explozie de culoare, note florale și mult parfum au oferit artiștii dobrogeni. 


Comentează știrea

rodica
5 aprilie 2015
oferta anului, acum pentru toti!

Oferta anului, acum pentru toti! De ce veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru? Pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Calin
5 aprilie 2015
Oferta job

Singura calitate de care ai nevoie pentru a reuși: putere mentală. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea "Te-ai născut bogat". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5133 secunde