Tradiții de Florii, în Dobrogea

376
2

Articole de la același autor

"Ramura de salcie, înmugurită sau înverzită, sfințită în biserică, este păstrată de-a lungul anului în casă, lângă icoană, la streașină sau la grindă, la ferestre sau la uși, la poarta gospodăriei sau la intrarea în grajdul vitelor, oferind o tainică protecție", a declarat Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară Constanța. 


Potrivit tradiției, ramura de salcie este agățată și de crengile pomilor care și-au pierdut rodul, din grădină sau livadă îndeosebi în satele dobrogene, în care s-au stabilit români veniți din zonele Buzău sau Argeș. Despre salcie se credea că ar fi fost binecuvântată de Maica Domnului, fiindcă și-a întins ramurile peste o apă, ajutând-o să ajungă mai repede la locul Răstignirii Fiului său. Ramura de salcie sfințită apară casa de trăsnet și grindină. Purtată la mijloc, ramura alină durerile, iar mugurii săi se înghit ca remediu pentru bolile gâtului. Cu ramurile sfințite de salcie se loveau simbolic copiii pentru a fi sănătoși. Bărbații păstrau crenguțe de salcie sfințită spre a avea noroc la negoț, iar femeile pentru rodul bogat al stupilor și al semănăturilor. Și vitele "se atingeau" cu ramuri sfințite de salcie ca să-și păstreze sănătatea peste an. Mai mult, în satele din Muntenia, dar și din Dobrogea, cei mici rosteau un colind, după modelul colindatului de Crăciun și Anul Nou.


De Duminica Floriilor, Postul cel Mare se consideră încheiat. Se dă dezlegare la pește și se intră în Săptămâna patimilor Mântuitorului și a unui post aspru, chiar "negru", ca formă de jertfă trupească și de recunoștință a oamenilor pentru sacrificiul Mântuitorului". 


Comentează știrea

rodica
5 aprilie 2015
oferta anului, acum pentru toti!

Oferta anului, acum pentru toti! De ce veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru? Pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Calin
5 aprilie 2015
Oferta job

Singura calitate de care ai nevoie pentru a reuși: putere mentală. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea "Te-ai născut bogat". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9542 secunde