"Picturi murale pentru creșe, școli și spitale", un proiect cultural bugetat de Primăria Constanța cu 500.000 de lei

304

Articole de la același autor

Inspirate de inițiativa clujenilor, datând din 2017, „Artă în curtea școlii - Lăsați artiștii stradali să coloreze Clujul”, proiect care s-a numărat printre cele mai votate în procesul de bugetare participativă, cinci constănțence reunite în Asociația civică TACT (Tomis Așa Cum Trebuie) au decis să ofere și elevilor de la malul mării ocazia să învețe să respecte arta în spațiul public, nu doar în cel al muzeelor sau al galeriilor de artă.

Ocazia s-a ivit odată cu lansarea, anul trecut, a primului apel cu bugetare participativă din istoria existenței Primăriei Constanța, în cadrul platformei „Tu decizi pentru Constanța”.

Și ca dovadă cât de mult își doresc să se implice în viața comunității, membrele Asociației TACT (Mirela Doicescu, Daniela Ghițoi, Cristina Vișan, Diana Dușu și Luiza Petcu) au înscris nu mai puțin de șapte proiecte pe această platformă, în domenii diverse. „Unul dintre ele a fost retras, iar din restul de șase, doar două beneficiază de finanțare”, ne-a declarat Daniela Ghițoi, una dintre fondatoarele Asociației TACT.

Este vorba despre „Picturi murale pentru creșe, școli și spitale”, la domeniul Cultură (bugetat cu 500.000 lei), respectiv „Aplicație pentru Direcția Generală de Asistență Socială, pentru voluntariat pentru persoane în vârstă”, la domeniul Social (bugetat cu suma de 125.000 lei).

„Prin această bugetare participativă, autoritățile au putut vedea cam care sunt așteptările cetățenilor, ale comunității, cu ce și-ar dori să le fie îmbunătățit cotidianul. În municipiul Constanța, oricare dintre proiectele propuse de participanții la apel este binevenit, constituind un plus, pentru că ne lipsesc atât de multe”, mărturisea Daniela Ghițoi.

Pentru proiectul propus la Cultură - „Picturi murale pentru creșe, școli și spitale” -, inițiatoarele au luat în calcul și o minimă igienizare. „Ne-am gândit să propunem partea aceasta de picturi murale pentru că este un proiect ușor scalabil, dar și pentru că trebuia să ne încadrăm în cei 500.000 lei. Practic, tot bugetul pentru bugetarea participativă era de 5 milioane lei pentru 10 categorii de proiecte. Evident, am făcut și o mică testare de piață, având printre cunoștințe artiști, pentru a afla cam cât ar acosta. De asemenea, pentru școli se pot implica inclusiv copiii din cadrul instituțiilor alese. Cum este cazul Colegiului de Arte. Depinde, evident, și de ce lucrări presupun anterior pictării respectivele fațade”, a explicat aceeași interlocutoare.

Între beneficiile adiacente proiectului s-ar mai număra și îmbunătățirea stării de spirit a cetățenilor, dar și punerea în valoare a artiștilor locali.

Proiect eligibil, dar nebugetat, de maximă importanță pentru elevii constănțeni

Una dintre cele mai mari probleme ale învățământului constănțean o constituie inexistența sălilor de sport, fapt ce determină conducerile unităților școlare să apeleze la compromisuri printre… bănci.

Conștiente de această nevoie, între celelalte patru proiecte eligibile propuse de Asociația civică TACT, dar nebugetate, se număra, la domeniul Sport, „Baloane presostatice pentru sport la școli și licee”. „Avem în grupul nostru destui părinți cu copii la școală care ne spun că nu au unde să facă orele de sport. În timpul iernii fac sport în sala de clasă, printre bănci. Știm că, în principiu, Primăria ar vrea să construiască niște săli de sport, dar așteaptă investiții de la Compania Națională de Investiții. Dar care, deocamdată, nu face nimic. O structură de genul acela (balon presostatic – n.r.) este mai ușor de instalat. Însă, la momentul la care am scris proiectul, nu erau probleme atât de mari cu costurile energiei electrice. Problema baloanelor presostatice este consumul destul de mare de energie”, a declarat Daniela Ghițoi.

Întrebată care sunt pașii următori în implementarea proiectelor câștigătoare, reprezentanta Asociației TACT ne-a transmis un extras din hotărârea de Consiliu Local cu privire la acest capitol. Așadar, proiectele selectate vor fi incluse în bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Constanța și implementate prin grija aparatului de specialitate al Primarului sau a instituțiilor subordonate Consiliului Local al municipiului Constanța. Inițiatorul proiectului va fi angrenat ca observator în procesul de implementare al proiectului respectiv, dacă dorește. Monitorizarea proiectelor se va face de persoane desemnate de către primarul municipiului Constanța. Pe site-ul primăriei va exista o secțiune dedicată monitorizării implementării proiectelor, care va cuprinde rapoartele trimestriale de monitorizare a evoluției acestor proiecte, precum și o secțiune individuală cu stadiul, suma cheltuită pe proiect și documente, fotografii atașate. Platforma online va fi periodic actualizată cu materiale foto-video ale stadiului de execuţie a proiectelor, fotografii cu amplasamentul proiectului înainte şi după implementare, impresii ale cetăţenilor după implementare, rezultate care vor ilustra succesul implementării.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3396 secunde