Două eleve au dovedit că se poate! În 10 luni, curtea interioară a Colegiului de Arte se va schimba radical

6253

Articole de la același autor

Stârniți de provocarea adresată, în urmă cu trei luni, de Primăria Constanța, odată cu lansarea Programului de bugetare participativă „Tu decizi pentru Constanţa!“, cu intenția ca cetățenii să decidă direct cum este cheltuită o parte a bugetului local, constănțenii (persoane fizice sau juridice) s-au apucat de scris proiecte dintre cele mai interesante și aplicate nevoilor identificate de ei. Săptămâna trecută au fost declarate câștigătoare proiectele care au strâns cel mai mare număr de voturi din cele nouă categorii lansate spre adjudecare.

Valoarea bugetului propus, începând cu anul bugetar 2022, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selectate este de 5.000.000 lei/an bugetar, iar valoarea estimată pentru un proiect propus se încadrează în suma maximă de 500.000 lei, inclusiv TVA.



Din Comisia de evaluare a proiectelor au făcut parte reprezentanți ai societății civile cu expertiză de cel puțin trei ani în desfășurarea programelor de implicare civică, propuși de Consiliul Local al municipiului Constanța, după cum urmează: trei reprezentanți ai aparatului de specialitate al primarului sau ai instituțiilor subordonate Consiliului Local al municipiului Constanța, desemnați prin Dispoziție de primar; trei reprezentanți ai Consiliului Local al municipiului Constanța desemnați prin Hotărâre de Consiliu și trei reprezentanți ai O.N.G.-urilor, desemnați prin Hotărâre de Consiliu.

În urma celor peste 2.000 de voturi exprimate de constănțeni, au fost desemnate câștigătoare proiectele: „Toaleta publică modernă, între necesitate și lux” (500.000 lei); „Mărire loc de joacă zona Tic-Tac” (250.000 lei); „Reabilitare parțială a Parcului Tăbăcărie, utilizând sisteme agrovoltaice cu plante decorative” (470.000 lei); „Picturi murale pentru creșe, școli și spitale” (500.000 lei); „SmartLab – creștem educația și performanțele în IT” (470.000 lei); „Reabilitare faleză (între străzile Grozești și Ciprian Porumbescu – 500.000 lei); „Reciclăm pentru viitor” (300.000 lei); „Aplicație pentru Direcția generală de asistență socială pentru voluntariat pentru persoane în vârstă” (125.000 lei); „Reabilitare sala sport, strada Badea Cârțan” (470.190 lei).





„Experiența scrierii unui proiect a fost benefică pentru formarea lor profesională”

La categoria Educație, dintre cele zece proiecte depuse, a fost respins doar unul, restul fiind considerate eligibile. Cu 87 de voturi, Colegiul Național de Arte „Regina Maria” a fost desemnat câștigător cu proiectul „Dăm viață școlii noastre“ (136.950 lei), un proiect sustenabil pentru reabilitarea și reamenajarea curții interioare, inițiat chiar de elevii unității școlare.

„Reabilitarea curții interioare a fost una din prioritățile noii echipe manageriale. În acest sens, i-am sprijinit pe reprezentanții Consiliului Școlar al Elevilor care, împreună cu Asociația de părinți «Împreună pentru artă», au scris și au depus un proiect. Le mulțumim elevilor pentru implicare și credem că experiența scrierii unui proiect a fost benefică pentru formarea lor profesională. Le mulțumim și părinților pentru sprijin și, nu în ultimul rând, cadrelor didactice care s-au implicat atât în procesul de scriere, cât și în activitatea de promovare a proiectului. Am dovedit că împreună putem reuși să susținem arta. Sunt mândră că am cunoscut două tinere minunate, Ana-Maria Petcu și Olivia-Elizabeta Golub, eleve în clasa a XII-a, un bun exemplu pentru tinerii care doresc să se implice în viața școlii și care și-au îndeplinit visul de a iniția un proiect de reamenajare a curții interioare a școlii în care și-au petrecut cei mai frumoși ani ai copilăriei și adolescenței”, a transmis prof. Anca Dragomir, directorul Colegiului de Arte.





„Ne-am dorit cu tot sufletul să depunem acest proiect”


Concret, la finalul acestui proiect, prevăzut a se întinde pe o perioadă de 10 luni, curtea interioară va fi dotată cu mobilier urban, iar pereții vor fi pictați de elevi, curtea fiind transformată în spațiu de recreere, dar și pentru activități școlare sau extracurriculare.

Ana-Maria Petcu învață la Colegiul de Arte din clasa a V-a, iar colega ei de proiect, Olivia Elizabeta Golub, din clasa a I-a și recunosc că mereu s-au întrebat de ce nu este fructificat la potențialul pe care ar putea să-l aibă spațiul atât de generos al curții interioare. Cu două săptămâni înainte de finalul campaniei lansate de Primăria Constanța, cele două s-au apucat să scrie proiectul, pe repede-înainte.


„Deși până la finalul implementării proiectului noi vom fi deja la facultate, ne-am gândit pentru viitorii elevi să beneficieze de un spațiu prietenos în care să ne lăsăm amprenta și că implicarea noastră în Consiliul Școlar al Elevilor a avut urmări de bun augur. Cred că proiectul în sine a cerut să fie votat, pentru că el a plecat chiar de la o nevoie a noastră. Ne-am dorit cu tot sufletul să depunem acest proiect, pritocit de mult timp”, a declarat Ana-Maria Petcu.

Cu sprijinul unor colegi de-a XII-a de la secția Arte plastice/design, au reușit să proiecteze o schiță digitală cam cum ar urma să arate la final. Pictura urmează să fie subiectul unui concurs intern, în rândul elevilor Colegiului de Arte.

xxx

Și tot din seria inițiativelor de bine, astăzi, 19 decembrie, de la ora 16.00, în Sala „Sergiu Celibidache" a Colegiului de Arte va avea loc un nou eveniment artistic, al cărui scop este de a strânge fonduri pentru recondiționarea pianului de concert.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.726 secunde