Povestea elevului din Agigea salvat de la corijență prin teatru

1360
4

Articole de la același autor

Ieri, la Festivalul de teatru "Arlechino" de la Agigea, a urcat pe scenă și Trupa Arca, formată din elevi constănțeni cu situații deosebite, care provin din centre de plasament.

Ideea acestei trupe s-a născut acum trei ani, din inițiativa actorului Teatrului de Stat constănțean Dan Cojocaru.

"Povestea Trupei Arca s-a născut, ca orice poveste frumoasă, de Crăciun, în anul 2013, când Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului m-a chemat și m-a rugat să o ajut să realizeze un spectacol, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Începusem deja să lucrez la teatru cu câțiva copii din familii dezorganizate și atunci s-a născut nu neapărat un curs de teatru, cât unul de dezvoltare personală. De fapt, ce fac eu pentru ei se numește că încerc să construiesc amintiri plăcute. Sunt copii din centre de plasament, cu povești nu tocmai plăcute de viață, care au reușit să dea rezultate extraordinare. Și se revăd în primul rând la școală, unde și-au ridicat nivelul, capătă încredere și învață că viața poate să fie și frumoasă, astfel reușind să-i îndepărtăm de modelele negative", afirmă sufletistul actor.

Concept unic în România

Primul spectacol pe care l-a avut Trupa Arca a fost o parabolă a unei fabule în care binele învinge răul, adaptare după piesa "Mușchetarii Măgăriei Sale", și care a avut un succes imens la Cumpăna.

"Fiind un proiect unic la nivel național, deci în premieră, la primul spectacol a venit conducerea UNICEF pe România, reprezentanți de la ministerul de resort, iar cei mici, ca niște profesioniști, s-au machiat cu două ore înainte de începerea spectacolului", a continuat să ne povestească Dan Cojocaru.

De aici, au urmat invitațiile peste hotare, în Antalya, unde au prezentat un comperaj de dansuri naționale, în coregrafia Laurei Bogoroda, dar și teatru cu poezie. Apoi cei mai merituoși au fost premiați cu o ieșire la Helsinki și la Turku (Finlanda), unde au dus mărțișoare făcute de ei.

"Ne-a sprijinit Centrul cultural «Theodor Burada» să facem această ieșire. Și pentru că 1 martie este și ziua lui Ion Creangă, am prezentat un spectacol cu «Prostia omenească» și am jucat pentru românii de acolo. Mai avem acum câteva invitații în Turcia, dar și să revenim la Helsinki. Poate părea inedit, dar acești copii chiar au fost ambasadorii Constanței și sunt, peste tot pe unde merg, fără rușinea unei… etichete. Promovăm valorile naționale românești și vorbim despre Dobrogea, pentru că România nu înseamnă numai Bucovina și Maramureș", a explicat Dan Cojo-caru.

"Am căpătat mai multă încredere"

Vasile, alintat Vasi, a avut o ascensiune neașteptată, cu suișuri și coborâșuri, chiar cu o tentativă de a părăsi trupa, întrucât nu avea încredere că va învăța toate replicile. Elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială "Ion Borcea" din Agigea, pe certificatul lui Vasi sunt două linii în dreptul părinților.

"După ce l-am plimbat prin teatru și i-am explicat că dincolo de o trupă noi suntem familia Arca, a cerut un rol mai mare. Fiind printre fondatorii trupei, el se ocupa și de o oarecare regie, și de decoruri", a completat coordonatorul lor, adăugând că, vara trecută, din cinci sau șase corijenți la matematică în clasă, el a fost singurul care a promovat. "M-a ajutat mult faptul că am căpătat încredere în mine. Apoi că am avut de învățat texte. Dar eu mi-aș dori tare mult să fac fotbal la Academia Hagi. Sunt fundaș central și îmi place mult să joc fotbal", ne-a mai zis Vasi.

Acesta ne-a mai povestit că a fost extrem de impresionat de curățenia și civilizația din Helsinki și de faptul că nu a văzut deloc publicitate pe străzi și niciun bloc cu mai mult de patru etaje.

Și repetițiile continuă pentru un spectacol ce va fi prezentat de 1 Iunie și al cărei personaj principal este Pinocchio. 

Comentează știrea

Felicitari!
20 aprilie 2016
acesti copii merita sa fie ajutati

Si copiii abandonati au dreptul sa devina oameni adevarati. Succes!

orgoliul nostru suferă
20 aprilie 2016
Povestea directorului din Constanta salvat de Inspectorat si Corpul de control

N-ar fi absolut nicio problema daca am sti ca doamna cu scoala - jucarie ar avea dreptate, iar noi am judecat-o gresit. Chestia care ne doare este ca noi STIM ca avem dreptate si madam asta care se strecoara prin scoli precum un cameleon ne rade in nas! Orgoliul nostru a avut rau de suferit, iar demnitatea noastra profesionala a fost lezata grav! Nu putem sub nicio forma sa acceptam ca un om de factura lui Stan sa ne mai conduca - nu ca ar conduce pe cineva sau ceva, poate doar sa se semneze bombastic cu "director profesor doctor". E in stare sa semneze si pe hartia igienica, doar sa se mai bucure putin la gandul ca a ajuns ceva in viata! Daca Stan ar fi cu adevarat omul din spatele acestei titulaturi si nu doar ar fi gresit in ceea ce ne priveste, am fi zis "OK, macar e un om adevarat dar a facut niste greseli.....se poate intampla!" Dar in conditiile astea nu e nimic de trecut cu vederea, sa pleceeeeeeee! ......... Si sa mai vina cand o sa ne fie dor de ea......stie toata lumea cand! JOS STAN, DIRECTORUL CAMELEON!

Terapie online
20 aprilie 2016
Psihologia inversa....

Stimata doamna Mihaela Stan, stim ca unii vor sa demisionati, dar va rugam sa nu le dati atentie! Noi ceilalti care va iubim si va stimam mult mult de tot va cerem SA RAMANETI!!! Nu plecati, dati-va concursul de director si mai stati cu noi cel putin inca 4 ani. Este atat de bine sub conducerea dumneavoastra , scoala 28 va inflori si va cunoaste o dezvoltare fara precedent...., ne bazam pe competenta dvs dovedita cu prisosinta. Ramaneti, ramaneti! PS: va rugam sa nu ne sanctionati si pe noi....Va pupam cu drag! Oriunde, nu conteaza....

pacat!
20 aprilie 2016
n-avem opozitie!

......dar vad ca nu mai sare nimeni ca ars cand o criticam pe stan. oare de ce? pai in conditiile astea n-are rost sa mai scriem, e clar ca nu citeste nimeni, nici macar tanti stan! O fi devenit imuna la critici, sau deja era.....Cred ca deja era. Bine, ne ;luam adio de la cititori si o lasam pe miha in plata domnului.....

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1338 secunde