Povestea unei constănțence, studentă la Londra: "Nu îmi doresc să mă întorc în țară!"

9943
4

Articole de la același autor

Un studiu realizat în rândul studenților înscriși la universitățile din Marea Britanie, de către "Sodexo Universitary Lifestyle Survey", arată că aproximativ 6.000 de români au studiat în Anglia, în anul universitar 2013- 2014, iar opt din zece studenți își doresc o diplomă de licență pentru a obține un loc de muncă mai bun în viitor.

Constănțeanca Cristiana Maria Mi-trofan a absolvit, în anul 2012, Colegiul Național de Arte "Regina Maria", iar acum este studentă la Drept la Brunel University în Londra, dar lucrează și ca Legal Intern în Departamentul Legal în echipa de Proprietăți și Procu-ratură Ealing Council (parte din guvernul UK).

"Ca să fiu sinceră, să studiez în străinătate a fost mereu un vis al meu. Nu știu dacă a fost datorită influenței părinților care și-au dorit asta pentru mine sau pentru că nu am fost mulțumită de felul în care munca mea era apreciată în sistemul românesc de învățământ", ne povestea Cristiana.

În 2010 a obținut o bursă pentru un an de studiu în Italia, fapt ce a determinat-o să-și do-rească să plece, ulterior aplicând pentru a studia în Londra. Făcând referire la problemele pe care le-a întâmpinat ca să poată studia în străinătate, a declarat că a fost ajutată de organizația UK Study. "O altă problemă ar fi, cu siguranță, notele pe care trebuie să le obții la bacalaureat și la examenul de limbă, care diferă în funcție de universitatea la care aplici", afirmă studenta.

Ne-a vorbit în continuare cu multă admirație despre sistemul universitar londonez. "Iubesc ceea ce studiez, mă fascinează, iar studiul, deși obositor, a fost plăcut. Profesorii apreciază munca depusă, apreciază cunoștințele și implicarea studenților, la fel și universitatea ca și instituție. Eu am terminat primul an ca student top al Facultății de drept și am primit diplomă și premiu pentru asta, lucru care în România nu l-aș fi obținut. De asemenea, în anul 2 mi-au cerut să descriu experiența mea pentru a o pu-blica pe site-ul facultății împreună cu o poză de-a mea, ceea ce spune multe despre modul în care munca mea a fost apreciată. Nu aș putea să descriu satisfacția pe care am avut-o, dar pot să spun că merită tot efortul", ne-a spus Cristiana.

Cât de scumpă e viața la Londra

Evident, următoarea întrebare a fost legată de costurile vieții la Londra. "Mulțumesc lui Dumnezeu, eu am avut părinții care m-au susținut necondiționat atât din punct de vedere moral, cât și financiar pentru a-mi putea începe studiile aici. Costurile de cazare au fost considerabile, având în vedere că eu am ales Londra, care este unul dintre cele mai scumpe orașe de pe planetă. Am plătit cazarea în jur de £5000 pentru primul an plus costurile de trai și transport (transportul este iarăși foarte scump în Londra). Am ajuns să lucrez în timp ce studiez datorită facilităților oferite de universitatea unde studiez. În cadrul Facultății de drept a acestei universități te poți înscrie pentru un curs Thick Sandwich, care conține un an de placement (muncă/work experience) între anul 2 și anul 3 de studiu. Asta înseamnă că în loc de trei ani de facultate faci patru, cu un an de muncă între anul 2 și anul 3. Universitatea are un departament special care promovează joburi disponibile pe piață și te ajută cu orice întrebări legate de interviu sau aplicație. Eu am aplicat la aproximativ 10 joburi, am obținut interviuri la toate, am refuzat două joburi după interviu, iar când am primit oferta de job pentru postul pe care îl ocup momentan și încă una am decis că trebuie să mă hotărăsc între cele două și ulterior restul interviurilor le-am respins", mai povestește Cristiana.

În final, am dorit să aflăm dacă la finalul experienței londoneze își dorește să revină acasă. "Poate mulți m-ar critica, dar eu personal nu îmi doresc să mă întorc în România. Pe toți cei care se gândesc să studieze în străinătate îi încurajez. Pentru mine a fost cea mai bună alegere, și sunt unele lucruri pe care nu le poți explica în cuvinte, trebuie să le trăiești ca să le înțelegi".

Comentează știrea

Cezar
3 noiembrie 2014
Ubi bene,ubi patria!

Pe cinstite,la ce bun sa te intorci in Romania,sa ingrosi numarul somerilor cateva luni ca apoi nici ajutorul de somaj sa nu-l ai? Apoi lumea va zice ca esti cu fitze,ca de ce nu mergi sa sa lucrezi ca ospatar sau sa lucrezi cu ziua ,ca esti puturos,de aia nu ai de munca....Lasa ,cine a apucat sa lucreze in Anglia,sa ramana acolo,sa-si traiasca viata,nu sa se milogeasca de soarta aici.

Cezar
3 noiembrie 2014
Ubi bene,ubi patria!

Pe cinstite,la ce bun sa te intorci in Romania,sa ingrosi numarul somerilor cateva luni ca apoi nici ajutorul de somaj sa nu-l ai? Apoi lumea va zice ca esti cu fitze,ca de ce nu mergi sa sa lucrezi ca ospatar sau sa lucrezi cu ziua ,ca esti puturos,de aia nu ai de munca....Lasa ,cine a apucat sa lucreze in Anglia,sa ramana acolo,sa-si traiasca viata,nu sa se milogeasca de soarta aici.

hugovictor
7 noiembrie 2014
Intoarcere

Meseria pentru care m-am pregatit 4 ani de liceu, 4 ani de facultate si pe care am practicat-o 17 ani in RO, efectiv a disparut, prin "bunavointa" politicilor, fosti si actuali, asa ca, am abandonat-o ! Nu oricum, pentru ca am pierdut o familie, doi copii, si multe amintiri in tara. Pentru ce sa ma mai intorc ? De 15 ani traiesc intr-o alta tara,practic o alta meserie, ca specializare post-universitara, dar sint mai linistit,chiar daca si aici este criza,am o viata mai lejera, nu trebuie sa ma stresez in fiecare zi cu taxele si impozitele lui Prazolea, si nici sa ma intorc la secolul XVIII . Vin rar in vacanta, sa vizitez citeva rude ramase in tara, dar o tai repede, pentru ca imediat ce ajung la una dintre rude, aud : "N-ai sa-mi dai si mie niste bani, ca mi-a murit vaca, si lesina si vitelul, de n-am ce pune pe masa, si nici un pahar de apa sa-ti dau !" Apoi, sint satul de "Ce sa facem, asta este !" . Si da-i cu votul pe ulei, zahar,pixuri si sepci! Mai bine unde stau !Nu ma bate nimeni la cap, platesc cinstit darile, dar nu mor de foame !

Tavi
6 august 2015
Munca la domiciliu

Cautam colaboratori pentru anunturi. Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi,in functie de abilitati. Cerinte: -necesar calculator -conexiune internet -rabdare -cunostinte minime PC -seriozitate -perseverenta -atentie la detalii Instruire GRATUITA oferita sub forma unor lectii prin mail Veti trece mai intai prin instruire, apoi daca doriti o sa incepeti sa munciti. Program part-time ori full-time. Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Pentru informatii trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected] Oferim si solicitam seriozitate ! In caz ca nu primiti o lectie din cauza unor probleme tehnice va rog sa ma anuntati !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3007 secunde