În mediul rural

Prea multe catedre de limbi străine au rămas neacoperite

830
Prea multe catedre de limbi străine au rămas neacoperite - 83aa3f196953561a61735e0555f77b7e.jpg
Nici în a treia săptămână de școală, numeroase catedre de limbi străine, mai precis de engleză și franceză, din mediul rural nu au putut fi acoperite, salariile prea mici și nedecontarea navetei fiind principalele motive ale acestui impas.
Astăzi, la ora 9, la Liceul Teoretic "Traian" se desfășoară o testare a suplinitorilor calificați și necalificați de limba franceză care nu au participat la concursul de titularizare din luna iunie și nici la testarea din 6 august.
Din discuția purtată cu prof. Carmen Stoenciu, inspector de specialitate limba franceză, au rămas neacoperite câte un post la Școala din Tătaru, Școala de Arte și Meserii Galița, Liceul Teoretic Băneasa, Liceul Teoretic Negru Vodă. De asemenea, la SAM Oltina sunt de acoperit 8 ore, Școala Răzoare - 4 ore, SAM Ciobanu - 10 ore, SAM Rasova - 18 ore, SAM Comana - 4 ore, Școala Aliman - 8 ore, Școala Topalu - 12 ore, Școala Biruința - 8 ore.
Nici la catedra de limba engleză situația nu este mai bună, lucru reclamat, de altfel, și de părinții unor elevi de la Liceul Teoretic "George Călinescu" ale căror ore de limba engleză erau sub semnul întrebării. Între timp, însă, situația s-a rezolvat, după cum ne declara prof. Florina Niculescu, inspector de specialitate limba engleză, o fostă elevă a instituției amintite luându-și inima în dinți și alăturându-se foștilor săi profesori. Din păcate, în mediul rural au rămas neacoperite 4 ore la Școala Darabani, 12 ore la Liceul Teoretic Hârșova, 8 ore la SAM Oltina, 18 ore cumulate la Grup Școlar Ostrov și Galița, 18 ore la Școala Istria și 14 ore la Școala Seimeni. "Am purtat discuții lungi cu directorii din mediul rural pentru a accepta să comaseze orele celor care vor face naveta de așa manieră încât să-i atragă pe profesorii doritori să predea în unitățile lor. În fond, nu vrem să-i facem pe tineri să fugă din învățământ!", ne-a declarat același inspector.
Joi, 30 septembrie, la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", de la ora 9, pot veni să participe toți suplinitorii calificați și necalificați care nu au participat la concursul de titularizare din luna iunie și nici la testarea din 6 august și care își doresc să figureze în baza de date a Inspectoratului Școlar Județean Constanța pentru viitoare posturi.
Deocamdată, pe alocuri, prestează cu ora la catedre pensionari calificați care fie se rup greu de o viață închinată meseriei, fie sunt solicitați insistent de directori pentru ca și copiii din mediul rural să aibă acces la limbile străine. Până la urmă ei, copiii, n-au nicio vină că sistemul educațional românesc, în loc să încurajeze prin diverse stimulente ocuparea catedrelor îndepărtate de orașe, le taie și decontarea navetei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5618 secunde