Fără zugrăveli și bănci noi, anul acesta

Pregătiri pentru cursurile online. "Să sperăm că nu va cădea netul în toată Constanța!"

495
Pregătiri pentru cursurile online.

Articole de la același autor

Pe 14 septembrie, școlile ar trebui să își deschidă larg porțile și să-i primească pe elevi pentru un nou an de învățătură. Însă, evoluția pandemiei cu noul coronavirus amenință din nou revenirea în bănci, în sala de clasă. Din păcate, scenariul unui debut de an școlar normal devine din ce în ce mai îndepărtat. Continuăm, astăzi, serialul în care vă prezentăm modul cum se pregătesc unitățile de învățământ și profesorii pentru un an școlar fără precedent.

Pregătirile tradiționale din școli, în perioada vacanței de vară, sunt înlocuite, anul acesta, în mod excepțional, de altfel de calcule, achiziții și dotări. Directorii unităților de învățământ își fac planuri, reconfigurează și reamenajează clasele, astfel încât, în eventualitatea în care în toamnă va continua școala online, să poată să fie susținute cursurile în condiții aproape normale.

La Școala nr. 8 din Constanța, toate cadrele didactice au urmat deja un curs de perfecționare pentru competențe digitale și urmează să se stabilească necesarul de echipamente electronice pentru fiecare clasă.

"Noi am făcut, unitar, un curs cu toți colegii, cu doamna informatician a școlii, pentru dezvoltarea competențelor. În plus, colegii mei au făcut fiecare, separat, cursuri online desfășurate începând cu luna mai, pe diverse site-uri și platforme.

Suntem destul de pregătiți și încă ne mai pregătim. Cei mai mulți colegi își folosesc propriile device-uri. Am avut și cazuri în care am ajutat noi, ca școală, și am pus la dispoziție din dotarea școlii, pentru o bună desfășurare a orelor online", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul unității de învățământ, prof. Cosmin Badea.

În ce îi privește pe elevi, cei mai mulți au deja echipamente cu care să poată participa la cursurile online.

"Avem însă și un caz în care familia nu are nici măcar curent electric. Aici noi nu putem interveni, din păcate. Ceilalți au, unii telefoane smart, unii tablete, laptop-uri. Noi am finalizat acum examenul de Evaluare Națională și admiterea la liceu și o să ne concentrăm mai mult în perioada imediat următoare, pentru pregătirea noului an școlar.

Avem camere web, avem conexiune la internet, routere wireless în toată școala, avem soluții pentru scenariul în care școala va fi online, de la toamnă", a mai spus directorul Școlii nr. 8.



Victorie: apă caldă la Liceul "Traian"


În alte unități de învățământ, se fac, în paralel și mici renovări în clase, cu speranța că, totuși, elevii vor reveni fizic la școală.

La Liceul "Traian" din Constanța, a fost chiar refăcută instalația sanitară, astfel încât elevii să aibă apă caldă la robinet.

"Pe de o parte, ne pregătim să așteptăm elevii la școală, pentru că aceasta ar fi normalitatea și așa ne dorim cu toții. Am renovat câteva săli de clasă să arate mai bine, avem apă caldă de câteva zile, ceea ce nu aveam. De fapt, cu asta am început pregătirile. Prima lucrare de când s-a luat vacanță a fost să asigurăm apa caldă la toate băile din școală", a precizat directorul liceului, prof. Gabriela Bucovală.

În același timp, se fac liste și se adună oferte pentru achiziționarea de aparatură electronică.

"Din finanțarea de bază, vom putea să cumpărăm câteva laptop-uri. Însă, dacă ne pregătim pentru cursurile online, ideale ar fi smart-board-urile. Acestea sunt un tip de monitoare smart foarte mari, cu sistem de operare pe ele, pe care se poate face lecția și, fiind conectat la internet, permite susținerea orei în sistem de video-conferință. Din păcate, acestea sunt foarte scumpe, undeva în jur de 30.000 de lei bucata", a explicat directorului Liceului "Traian".



Conturi de e-mail personalizate


Prof. Gabriela Bucovală ne-a mărturisit că, împreună cu informaticianul școlii, caută soluții tehnice pentru a avea internet în fiecare sală de clasă.

"Încă analizăm dacă este mai bine să introducem conexiunea prin fir sau prin wireless. În plus, ne gândim chiar mai departe, dacă va rezista rețeaua de internet sau dacă va cădea netul pe toată Constanța când intrăm, de la 8 la 9, o grămadă de școli, să facem transmisii video. Iar acest lucru nu depinde de noi", a subliniat managerul școlar.

De asemenea, la Liceul "Traian, fiecare elev va primi, la începutul anului școlar, un cont de e-mail personalizat.

"Pe platformă nu va mai intra fiecare elev cu contul personal, ci va fi exact cum au studenții. Ideea de școală presupune, în primul rând, interacțiunea elev - profesor. Însă, această experiență, a școlii online, o vom folosi în continuare, de aceea am și făcut conturi pentru elevi, și rămâne o alternativă de lucru, îmbinată cu lucrul la clasă", a mai spus prof. Gabriela Bucovală. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4186 secunde