Premieră la Constanța. Operele literare de la Bacalaureat, puse în scenă de actori

306
Premieră la Constanța. Operele literare de la Bacalaureat, puse în scenă de actori - fotofondpremieralaconstanta1-1585749416.jpg

Articole de la același autor

Perioada aceasta este extrem de dificilă pentru elevii care se pregătesc să susțină, la vară, examenele naționale. Au rămas cu materia în urmă, nu au dat simulările și nici măcar nu știu cum vor da probele la vară. Pentru a le veni în ajutor, actorii Teatrului de Stat Constanța pun în scenă operele literare pentru Bacalaureat.

Elevii au ocazia, zilele acestea, de a studia altfel decât până acum. Participă la lecții online, fac teme pe computer, citesc cărți din biblioteca virtuală, văd filme făcute după volume faimoase. La Constanța, elevii de clasa a XII-a, care se pregătesc pentru Bacalaureat, și numai ei pot vedea puse în scenă opere literare care fac parte din programa de examen.

Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanța, a demarat proiectul #pe scena bac-ului. "În baza protocolului de colaborare încheiat între cele două instituții, elevii din clasele terminale vor beneficia de prezentarea în mediul online, în special pe durata perioadei suspendării cursurilor, ca măsură de prevenire a răspândirii virusului Covid-19, a unor creații sub forma reprezentațiilor artistice. Repertoriul va urmări cu precădere conținutul programei școlare prevăzute pentru susținerea probei de limba și literatura română - examenul de Bacalaureat Național 2020", anunță inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai.

Potrivit acestuia, parteneriatul instituțional prevede pe termen lung realizarea de spectacole și alte evenimente culturale dedicate, prin tematica lor, tinerilor. Este vorba despre organizare de recitări, dezbateri, întâlniri și vizite de studiu, derulate pe parcursul anilor școlari 2019 - 2020 și 2020 - 2021. Printre principalele obiective asumate de către cele două instituții în cadrul acestei colaborări se numără: creșterea gradului de acces la participare a tinerei generații la fenomenul cultural, dezvoltarea personală a tinerilor și încurajarea abilităților lor artistice prin implicarea directă în actul de cultură, sprijinirea elevilor în pregătirea pentru examenele naționale și, nu în ultimul rând, dezvoltarea publicului viitor al teatrului.

Poeziile lui Nichita Stănescu, recitate pe Youtube

Așadar, încă de marți, 31 martie, cu ocazia zilei nașterii poetului Nichita Stănescu, actorii teatrului au lansat trei episoade dedicate poeziilor sale - "Leoaică bătrână, iubirea", "În dulcele stil clasic" și "Adolescenți pe mare". Proiectul își propune să sprijine elevii care studiază pentru bacalaureat prin apropierea acestora de literatură și de actul cultural, în vederea unei mai bune înțelegeri a operelor scriitorilor români, oferindu-le interpretări variate, într-o formă accesibilă, online.

De asemenea, în perioada următoare vor fi prezentate și alte filme cu poezii din programa școlară, dar și cu fragmente de proză. Producțiile vor fi publicate pe canalul Youtube și vor fi promovate pe pagina de Facebook a Teatrului de Stat Constanța, precum și în rețeaua unităților de învățământ din județ.

"Este o inițiativă binevenită în acest moment de izolare socială impusă de situația de urgență din România. Apreciem spiritul de echipă al Teatrului de Stat Constanța care a venit în întâmpinarea unor nevoi reale ale elevilor noștri. Pe lângă beneficiul imediat al acestui proiect, privim pe termen lung, spre o apropiere a tinerilor de comunitatea culturală constănțeană", a precizat șeful ISJ Constanța. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4165 secunde